Amnesty International: Diszkriminációhoz vezethet a népszavazás, és egy sor nemzetközi egyezményt sért

2015. február 4. - 19:58 | Belföld

Az Amnesty International jogvédő szervezet szerint a szlovákiai népszavazás ENSZ egyezményt sérthet.

Amnesty International: Diszkriminációhoz vezethet a népszavazás, és egy sor nemzetközi egyezményt sért

Az AI szlovákiai szervezete úgy látja, a család védelméről és az örökbefogadás azonos nemű párok számára történő megtiltásáról szóló népszavazás nemzetközi emberjogi standardok megsértéséhez vezethet.

"Ez a referendum az emberi jogok területén komoly visszalépést jelenthet Szlovákiában. Ha az emberek igennel válaszolnak a referendum kérdéseire, majd azok alapján konkrét törvényeket fogadnak el, azzal Szlovákia a szexuális irányultság szerinti diszkriminációt támogatja és aláássa a társadalom szexuális nevelését" - árulta el Jana Malovičová, a szlovákiai Amnesty International vezetője.

Úgy vélekedett, hogy a referendum egy alkalom arra, hogy az emberek kifejtsék véleményüket arról, hogy diszkriminálni kívánják-e az LGBTI-közösséget, vagy sem.

"Arról döntenek, hogy hiszünk-e abban, hogy mindenkinek ugyanannyi joga van-e a családhoz és az emberi jogokhoz" - szögezte le Malovičová.

Szlovákia jelenleg nem ismeri el az azonos nemű párok kapcsolatának nyilvántartását (regisztrált partnerség), és az alkotmány tavalyi módosításával kifejezte, hogy házasság csak egy férfi és egy nő között köttethet.

Az Amnesty International már az alkotmány módosításánál is nyugtalanságának adott hangot, amiért szerintük az nemzetközi és EU-s emberjogi egyezményeket sért.

Malovičová hangsúlyozta, hogy eredményessége esetén a referendum bebetonozná a konzervatív status quót, és progresszív módon törvényt alkotni ezen a területen nagyon nehéz lesz az elkövetkezendő időszakban.

12 európai állam már lehetővé tette a házasságkötést azonos nemű párok számára, több mint 20 országban pedig engedélyezte a regisztrált partnerséget.

A civil szervezet vezetője állítja, hogy a referendum arról is szól, hogy Szlovákia az árral szemben kíván úszni.

Az AI szerint az örökbefogadás betiltása az azonos nemű párok számára sértheti az ENSZ-nek a nők mindennemű diszkriminációját tiltó egyezményét. Eszerint ugyanis mindenkinek azonos szülői jogokat kell biztosítani, függetlenül a családi állapotától.

Hozzáteszik, a szexuális irányultság szerinti diszkrimináció egy egész sor emberjogi egyezményt sért.

SME/para