Halló, tudtad, hogy homoszexuálisok ma is fogadhatnak örökbe gyereket Szlovákiában?

2015. február 5. - 12:49 | Belföld

A népszavazás kezdeményezői szeretnék megóvni a társadalmat attól, hogy azonos nemű párok gyermeket nevelhessenek. Csak tessék, de nem fog menni.

Halló, tudtad, hogy homoszexuálisok ma is fogadhatnak örökbe gyereket Szlovákiában?

A Hospodárske noviny utánajárt, és kiderült, hogy jelenleg sincs semmi akadálya annak, hogy a saját nemükhöz vonzódó személyek gyermeket adoptáljanak Szlovákiában. Ez már évek óta így van, és továbbra is így lesz, attól függetlenül, hogy "sikeres" lesz-e a népszavazás, vagy sem.

Hogy mi? Mi van? Hogyan?

Egyszerűen. Az illetékes hivatalok semmilyen módon nem foglalkozhatnak azzal, hogy a jövendőbeli szülő vagy szülők szexuális irányultsága milyen. Tehát ha egy meleg vagy egy leszbikus kérvényezi egy gyermek örökbefogadását, egyedülálló személyként, akkor a hivatalnok nem vizsgálhatja, hogy a saját neméhez vagy a másik nemhez vonzódik.

"Ez a velünk született identitásunk része" - jegyezte meg Janka Debrecéniová jogásznő.

Értelemszerűen arról nem léteznek kimutatások, hogy jelenleg mennyi egyedülálló vagy párjával élő homoszexuális személy nevel gyermeket Szlovákiában. "Hivatalos adataink nincsenek, ugyanis sok ilyen személy inkább nem árulja ezt el magáról" - mondta Andrej Kuruc, az Inakosť (Másság) nevű civil szervezettől.

Antidiszkriminációs törvény van hatályban

Nos, tehát nincs szigorú tiltás homoszexuálisok esetén az örökbefogadásra, ám ettől függetlenül ennek a kisebbségnek is ugyanazon a procedúrán kell keresztülmennie, mint bárki másnak, aki szeretne gyermeket örökbe fogadni. Hacsak nem még szigorúbb a folyamat esetükben...

Miután benyújtják kérvényüket, illetve a szükséges dokumentumokat ahhoz, hogy felkerülhessenek az örökbefogadás várományosainak listájára, számolniuk kell természetesen azzal, hogy látogatást tesznek náluk a szociális hivatalok munkatársai, akik lakhatási és családi körülményeiket vizsgálják meg. Emellett át kell esniük bármely más leendő szülőkhöz hasonlóan különböző szakemberek, például pszichológusokkal folytatott beszélgetéseken.

Nadežda Lovecká, a Návrat nevű szervezet munkatársa szerint ugyanakkor nem mindig lehetséges eltitkolni a nemi irányultságot. Szerinte sok függ attól, hogy ki az, aki a várományosról szakértői jelentést ír.

"Természetesen a nemi orientáció az elutasítás indokaként nem állná meg a helyét" - véli Daniela Gemerská jogásznő, aki korábban az Emberi Jogok Szlovák Nemzeti Központjában dolgozott.

Hozzátette, hogy ez a referendum után sem lehet másképp. Mivel ha esetleg a népszavazás eredményessége esetén volna is ilyen kezdeményezés, az azonnal az antidiszkriminációs törvénybe ütközne, ami nálunk, és az EU többi országában is érvényben van.

Titokban tartják

A lap által megkérdezett szakértők is igazolják, hogy nemcsak egy elméleti törvényi kiskapuról van szó, hanem ilyesmi valóban létezik Szlovákiában. "Egyedülállóként fogadták örökbe a gyermeket, de most már párban élnek, csak ezt nem vallják be nyíltan" - mondta Andrea Cisárová, a fiatalok és gyermekek nemzetközi jogvédő központjának igazgatója.

Gemerská olyan esetet is említett, amikor két leszbikus nő bevallotta szexuális irányultságát a szociális hivatal munkatársai előtt, mégis odaítélték nekik a gyerekeket.

Kuruc szerint nem csak női, de férfi párok esetén is létezik ilyesmi, még ha esetükben erősebbek is az előítéletek.

Mindezek ellenére a jogaik korlátozottak. Ugyanis az örökbefogadott gyermeket szülőként csak a pár azon tagja képviselheti, aki az örökbefogadási procedúrát teljesítette.

A referendum második kérdése éppen ezt érinti, és Kuruc szerint ez a kisebbség megbélyegzéséhez, és a jelenlegi állapot konzerválásához vezet.

HN/para