Nem alakulhat újra az SaS frakciója

2015. február 5. - 19:12 | Belföld

Nem alakulhat meg újra az SaS parlamenti frakciója – így döntött csütrötöki ülésén a parlament. A Smer képviselői közül volt aki tartózkodott vagy ellene szavaztak.

Nem alakulhat újra az SaS frakciója

Az ellenzék részéről Alojz Hlina független képviselő és a KDH-s Jozef Mikloško tartózkodott.

Jana Laššáková, a Smer frakcióvezetője elmondta, hogy a frakciók csak is a parlamenti választások eredményei alapján jöhetnek létre és a SaS-nak a mostani választási cilkusban nem sikerült megőrznie képviselőinek számát, mert többen kiléptek a pártból.

Ha parlament elfogadta volna a frakció megalakulását, ami Eugen Jurzyca (volt SDKÚ-tag) érkezésének volt köszönhető, veszélyes precedens született volna a jövőre nézve Laššáková szerint.

Martin Poliačik (SaS) ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a Smer 2003-ban támogatta a független képviselők frakciójának létrejöttét, amit a HZDS-ből távozó képviselők alapítottak, s azt is megjegyezte, hogy a Smer az SDĽ bekebelezésével jött létre.

A liberálisok képviselői klubja akkor oszlott fel, miután távozott a pártból öt képviselőjük, így hatan maradtak. Ám miután frakciójukhoz csatlakozott Juraj Droba, a SaS egykori tagja és Eugen Jurzyca (volt SDKÚ-s), a képviselők száma nyolcra nőtt, ami szükséges szám egy frakció megalakításához.

TASR/para