Pfundtner Edit arról kérdezi Kaliňákot, mégis mire jó az állampolgársággal kapcsolatos rendelete?

2015. február 5. - 14:46 | Belföld

A Híd listájáról a parlamentbe jutott, de jelenleg függetlenként tevékenykedő Pfundtner Edit Robert Kaliňákot interpellálja a szlovák állampolgárság visszaadásával kapcsolatos belügyminisztériumi rendeletről.

Pfundtner Edit arról kérdezi Kaliňákot, mégis mire jó az állampolgársággal kapcsolatos rendelete?

Mint ismert, február 1-jével lépett hatályba az a rendelet, mely alapján kérvényezhetik szlovák állampolgárságuk visszaadását azok, akik a szigorított állampolgársági törvény miatt egy másik állampolgárság felvételekor elveszítették.

A képviselőnő szerint ez a rendelet csak látszólag olyan nagyvonalú és nem orvosolja a szlovákiai magyarok kettős állampolgárságának problémáját. A rendelet szerint ugyanis az kaphatja vissza szlovák állampolgárságát, aki állandó lakhellyel rendelkezik abban az országban, amelynek állampolgárságát a szlovák mellett felvette.

A képviselőnő szerint ez a rendelet csak látszólag olyan nagyvonalú és nem orvosolja a szlovákiai magyarok kettős állampolgárságának problémáját. "Elfogadhatatlan, hogy a belügyminisztérium rendelet útján változtasson egy érvényben lévő törvényen. A minisztériumi rendelet egy belső intézkedés, mely a minisztérium és az annak hatáskörébe tartozó egységek működését határozza meg. Az állampolgárság felvételének kérdése semmiképpen nem válhat egy rendeleti szabályzás tárgyává.” – véli Pfundtner Edit.

Pfundtner erre először a parlamenti kérdések órájában hívta fel a figyelmet, de mivel ott nem kapott választ, így levélben fordul a belügyminiszterhez.

Ebben azt kérdezi tőle, hogy miként kívánja megoldani a kialakult helyzetet, mely során egy rendelet bővíti az állampolgárság felvételének törvényi szabályait. Kíváncsi továbbá arra, miért nem egy törvényjavaslatot terjesztett a parlament elé ez ügyben.

A független képviselőnő szerint érdekes helyzetet teremt az is, hogy azok a személyek, akik egy másik országba költöztek, elhagyták Szlovákiát, és az ottani állampolgárság felvétele miatt veszítették el a szlovákot, visszaszerezhetik azt, míg akik Szlovákiában maradtak, de más ország állampolgárai, azok nem. "Hogy fog a miniszter úr eljárni ezen kérvények elbírálása során?" - tette fel a kérdést Pfundtner.

-para-