Repeszteni fog a szlovák gazdaság

2015. február 5. - 13:49 | Belföld

De nemcsak a szlovák, hanem az összes uniós. Szlovákia viszont az élenjárók közt lesz.

Az Európai Bizottság téli prognózisai szerint az uniós tagállamok gazdasága a 2015-ös és 2016-os években gyorsabban növekszik majd, mint azt korábban várták. Ez elsősorban a kőolaj ára csökkenésének, az euró gyengülésének és a gazdaság növekedését élénkítő intézkedéseknek köszönhető.

2015-ben az EB előrejelzései szerint az EU 28 tagállamának gazdasága együttesen 1,7%-kal nő majd, ezen belül is az eurózónában 1,3%-os gazdasági növekedés várható. Szlovákia esetében 2,5%-os bővülésre számítanak.

A következő évben a várakozások szerint az EU 2,1, az eurózóna 1,9, míg Szlovákia 3,2%-os gazdasági növekedést érhet el. Ez azt jelenti, hogy Szlovákia gazdasági növekedése mindkét esetben meghaladja az európai átlagot.

Ennek köszönhetően a gazdasági növekedés arányát illetően az idei évben Szlovákia az ötödik lehet az eurózónában, hatodik pedig az EU-ban, jövőre pedig negyedik az euróövezetben, és ötödik az unióban.

Az EB előrejelzései szerint idén 0,4%-os lesz az infláció, jövőre pedig 1,3%-os. Javulhatnak a munkanélküliségi mutatók is: idén a várakozások szerint 12,8%-osra csökkenhet a munkanélküliségi ráta, ami az ötödik legmagasabb az EU-n belül, jövőre pedig ez tovább csökkenhet 12,1%-ra (7. legmagasabb).

Pierre Moscovici, az EU gazdasági és valutaügyekért, valamint a vámunióért felelős biztosa ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a Kelet-Európai geopolitikai válság, az instabil pénzpiaci helyzet, illetve a fenyegető defláció miatt a gazdasági kilátások bizonytalanok.

TASR/para