Támogatja a parlament a szemétreformot, de még sok a kérdőjel

2015. február 5. - 13:21 | Belföld

A szeméttörvény legfőbb célja a beterjesztő szerint, hogy elérje, ne landoljon a kommunális hulladék háromnegyede a szemétdombon, mint most.

Támogatja a parlament a szemétreformot, de még sok a kérdőjel

A kormány megtanítaná az embereket a hulladék szeparálására és újrahasznosítására, "Szlovákiát pedig ezzel a modern és tiszta Európa irányába mozdítja el" - írják az indoklásban.

A parlament csütörtökön második olvasatba utalta a környezetvédelmi minisztérium által benyújtott törvényt. Peter Žiga (Smer-SD) környezetvédelmi miniszter forradalmat vár tőle.

A Peter Žiga (Smer-SD) által megalkotott törvény 13 évvel az előző hatályba lépése után érkezik. Már az előző környezetvédelmi miniszterek is dolgoztak rajta, de a végleges verzióját most hagyták jóvá.

A törvény egyik fontos momentuma, hogy a gyártóknak kellene ezentúl gondoskodniuk a szeparált, osztályozott hulladékról, mégpedig a közös felelősség-szervezeteiken keresztül. Ezzel az intézkedésekkel a kormány a települések önkormányzatait kívánja tehermentesíteni, mivel jelenleg az összes kommunális hulladék elszállításáért ők felelősek. Az embereknek pedig csak azért a hulladékért kellene fizetniük, amit nem szeparálnak. A miniszter szerint ezzel a szemétdíjak is csökkenhetnek.

A törvényjavaslathoz több mint 2600 észrevétel érkezett a tárcaközi egyeztetés folyamata során. Žiga ezért augusztusban felfüggesztette a törvényalkotási folyamatot, és a törvénytervezetet elküldte az Európai Bizottságnak elbírálásra, amely később rábólintott.

Brüsszel az állásfoglalásában azt is közölte, hogy meg kell vizsgálni, nem teremt-e monopóliumot a törvény a gyártók szervezetében, ami pedig a jogszabály kritikusainak egyik legnagyobb félelme.

A törvényről bővebben itt írtunk.

TASR/para