NÉPSZAVAZÁS: Kisebb bakikat leszámítva zavartalanul folyik a voksolás

2015. február 7. - 13:25 | Belföld

Szombaton reggel hét órakor kezdődik és este tízig tart a voksolás Szlovákia történetének nyolcadik népszavazásán, amely ezúttal a "család védelméről" szól.

NÉPSZAVAZÁS: Kisebb bakikat leszámítva zavartalanul folyik a voksolás

A népszavazást még tavaly augusztusban kezdeményezte a Családért Szövetség (AZR) civil szervezet, az általuk összegyűjtött több mint négyszázezer aláírás alapján.

A Szlovákia történetében sorrendben nyolcadik népszavazás eredményei a statisztikai hivatal weboldalán lesznek elérhetők. A voksolás első részeredményeit csak este tíz óra után kezdik nyilvánosságra hozni a www.volbysr.sk oldalon. A nem hivatalos végeredmények vasárnap hajnalra várhatóak.

A népszavazáson a rendkívül súlyos bűncselekmények elkövetése miatt elítéltek kivételével a szabadságvesztésüket töltő személyek is jogosultak a szavazásra.

Bugár Béla, a Híd elnöke már a reggeli órákban leadta voksát állandó lakhelyén, Somorján.

A voksolást a Központi Népszavazási Bizottság és a körzeti bizottságok felügyelik. A bejelentések alapján a voksolás egyelőre zavartalanul folyik. Az ország összes szavazóhelyisége az előírtaknak megfelelően, időben megnyílt.

Akadtak azonban kisebb bakik is a népszavazás körül. A Központi Népszavazási Bizottság szerint a Rádió Expres hibásan tájékoztatja a szavazókat arról, hogy a szavazólapon karikázással szavazhatnak. A szavazólap viszont csupán akkor lesz érvényes, ha ikszeléssel válaszolnak a feltett kérdésekre. A bizottság továbbá olyan bejelentést is kapott, miszerint néhol hibásan állították össze a választásra jogosult polgárok jegyzékét.

A Családért Szövetség a népszavazást megelőző kampányban engedély nélkül felhasználta Andrej Kiska fényképét, valamint azt a kijelentését, miszerint az első két kérdésre igennel fog válaszolni. Az elnök szóvivőjének elmondása szerint ez Andrej Kiska tudta nélkül történt, hiszen az államfő leszögezte, a népszavazás befejezéséig nem foglal állást a témával kapcsolatban.

Egy pozsonyi választási körzet szavazóhelyisége előtt ismeretlenek plakátokat helyeztek el, amelyeken tanácsot adnak az embereknek, miként kellene szavazniuk. Miután az esetet jelentették a központi hivatalba, azonnal gondoskodtak azok eltávolításáról.

A szavazást országszerte rendőrök és járőrök felügyelik, az országos rendőr-főkapitányság szóvivőjének elmondása szerint szükség esetén különleges alakulatok és tűzszerészek is készek a beavatkozásra.


TASR/para