NÉPSZAVAZÁS: Sok hűhó semmiért...! Vagy mégsem?

2015. február 7. - 22:40 | Belföld

Véget ért a népszavazás, illetve a nem szavazás... Alig haladta meg a 21 százalékot a részvétel, tehát újra érvénytelen.

NÉPSZAVAZÁS: Sok hűhó semmiért...! Vagy mégsem?

Martin Poliačik, az Országos Népszavazási Bizottság elnöke 30 százalékos részvételt saccolt, ám a szavazatok majdnem 99 százalékos feldolgozottsága állapotában a részvételi arány alig haladja meg a 21 százalékot.

A Dunaszerdahelyi járásban rekordot ért el a népszavazás ignorálása. A járásban bejegyzett 98 618 szavazásra jogosult közül mindössze 7 538 ember vett részt a népszavazáson. A részvételi arány így csupán 7,64 százalék, ami mélyen az országos átlag alatt van.

Ugyanez a helyzet a Komáromi járásban is, ahol a részvételi arány 7,78 százalék. A Galántai járásban a szavazásra jogosultak 13,08, a Vágsellyi járásban 10,74, az érsekújvári járásban 14,45, a Lévai járásban 15,89, a Rimaszombati járásban 8,60 százaléka vett részt a referendumon. Részletes eredmények: ITT

A referendum hivatalos végeredményének kihirdetésére február 8-án, vasárnap 10:00 órakos kerül sor, miután megszámláltak a minden leadott szavaztot valamennyi bizottságban. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy kb. 350 ezer szavazólapnak kell átmennie a szavazatszámáláló bizottsági tagok kezén, majd összesíteniük kell a számokat. A munkát 390 számítógép és 180 lézernyomtató segíti.

Ahhoz, hogy a referendum érvényes legyen, a részvételi aránynak meg kellett volna a haladnia az 50 százalékot.

A népszavazást a Családért Szövetség (Aliancia za rodinu) elnevezésű keresztény egylet kezdeményezte. Állításuk szerint a családokért, valójában azonban a meleg kisebbség jogainak korlátozása érdekében.

-para-