Négyévnyi csökkenés után emelkedhetnek a cukorárak

2015. február 8. - 10:37 | Belföld

A szűkülő kínálat és a világ legnagyobb cukortermelője, Brazília adóemelései megtörhetik a cukor árának 2011 közepe tartó csökkenését.

Már a harmadik egymást követő évben mérséklődhet a világ cukortermelése a 2015. október 1-jétől 2016. szeptember 30-áig tartó szezonban. A cukor árának 2011 közepe óta tartó folyamatos csökkenése miatt cukorfeldolgozók zárhatnak be, ami jelentős kínálatcsökkenést idézhet elő.

A cukortermelés a 2012-13-as szezonban még 180,67 millió tonnát tett ki, a szeptember végén záruló mostani szezonban 179,1 millió tonnát, a következő időszakban pedig további 2 millió tonnával, 177,1 millió tonnára eshet, elsősorban azért, mert a kitartóan alacsony értékesítési árak miatt a cukorgyárak számára a termelés kevésbé kifizetődő.

Ennek következménye a feldolgozók csődje Brazíliában, a cukornád-termés folyamatos csökkenése Indiában és Pakisztánban, az alacsonyabb beruházási ráták és ültetvény-teljesítmények Mexikóban és Brazíliában, valamint a kisebb termőterület az Európai Unióban.

A fogyasztás is csak a korábbinál valamelyest elmaradó arányban, 1,7 százalékkal nőtt, mivel az alacsonyabb olajárak a cukor nagyobb vásárlóinak számító olajexportőr országok közül többnek - például Nigériának és Oroszországnak - a keresletét is visszavetette.

A világ legnagyobb, évente 38,8 millió tonna cukrot előállító termelője, Brazília ugyan különböző adóváltoztatásokat hajtott végre, növelve ezzel a dél-amerikai ország nehéz helyzetben lévő cukornád-feldolgozóinak nyereségességét, a tőzsdén azonban a cukor fontja 15 dollár alatt forog.


MTI/para