NÉPSZAVAZÁS: Botrányosan alacsony részvételi arány – íme, a részletes eredmények

2015. február 8. - 08:43 | Belföld

A Családért Szövetség (Aliancia za rodinu) elnevezésű keresztény egylet által kezdeményezett népszavazás eredményeinek 100 százalékos feldolgozottsága után a részvételi arány 21,41 százalékos volt. Ez azt jelenti, hogy a népszavazás érvénytelen lett, hiszen a részvételi arány nem haladta meg az érvényességhez szükséges 50 százalékos határt.

NÉPSZAVAZÁS: Botrányosan alacsony részvételi arány – íme, a részletes eredmények

A 4942 szavazási körzetben összesen 21,41 százalékos volt a részvételi arány országosan. A hivatalos eredményeket a Statisztikai Hivatal tette közzé a szavazatok feldolgozását követően vasárnap délelőtt 10 órakor.

A népszavazáson szereplő első kérdésre (Egyetért azzal, hogy házasságnak semmilyen más köteléket ne lehessen nevezni, csak egy férfi és egy nő kötelékét?) 94,50 százalék igennel szavazott. A második kérdésre (Egyetért azzal, hogy az azonos nemű párok és csoportok számára ne legyen lehetséges gyerekek örökbefogadása?) összesen 91,43 százalék szavazott igennel, míg a harmadik kérdésre (Egyetért azzal, hogy az iskolák ne kötelezhessék a gyerekeket a szexuális nevelés és az eutanázia tárgykörébe tartozó órákon való részvételre, ha ezek tartalmával a szülők vagy a gyerekek nem értenek egyet?) 90,32 százalékos beleegyező szavazat érkezett.

A szombati népszavazáson összesen 944 674 szlovák állampolgár élt szavazati jogával, akik közül 944 209-en adtak le érvényes szavazatott. A szavazásra jogosult polgárok száma 4 411 529 volt.

Az eredmények megyék szerint a következők:

A Családért Szövetség elnökének elmondása szerint a népszavazás sikertelensége nem jelent kudarcot számukra, hiszen a voksolók több mint 90 százaléka így is igennel szavazott mindhárom kérdésre.

A népszavazás előtt felmerült, hogy a szövetség akár politikai párttá is alakulhat, ez azonban valószínűleg egyelőre nem fog megvalósulni. „Polgári aktivisták vagyunk és azok is szeretnénk maradni” – szögezte le Anton Chromík, a szövetség egyik alapítója.


TASR/noviny.sk/para