Kell-e diploma? A főiskolai végzősök csaknem fele soha nem dolgozott a saját szakterületén

2015. február 9. - 15:55 | Belföld

A főiskolai végzettséggel rendelkezők 46 százaléka soha nem dolgozott azon a területen, mint amilyen szakirányon diplomát szerzett.

Kell-e diploma? A főiskolai végzősök csaknem fele soha nem dolgozott a saját szakterületén

A munkába állt főiskolai végzettségűek 20 százaléka szerint pedig nincs is szükségük a titulusra. Ez derül ki a Tudományos-Műszaki Információk Központjának felméréséből. Ennek első eredményeiről tartott sajtótájékoztatót hétfőn Juraj Draxler (Smer) oktatásügyi miniszter.

A felmérés szerint 35% azok aránya, akik a főiskola elvégzése óta azon a szakterületen dolgoznak, amelyen végeztek. A miniszter viszont úgy véli, hogy egyre több az olyan végzős, aki számára már nincs hely a munkapiacon.

A felmérés kitért a végzettek béreire is, mégpedig a Szociális biztosítótól szerzett adatok alapján. Draxler közölte, hogy a kereseti különbségek hatalmasak, a két véglet között szakadék van, nem egyszer az ezer eurót is eléri.

Mint kifejtette, a legjobban azok keresnek, akik informatikai vagy elektrotechnikai területen végeztek főiskolát. Az esetükben gyakorlatilag 100 százalékos az elhelyezkedés sikere azon a szakterületen, amelyen végeztek. Tőlük ugyanakkor sokkal alacsonyabb keresetekre számíthatnak a szociális munka vagy a társadalomtudományok területén diplomát szerzett dolgozók.

Draxler szerint a pályaválasztók számára a végzősök keresete és elhelyezkedésük sikerének mutatószáma lehet a legfontosabb adat, ám nem az egyedüli. Hozzátette, hogy komplex információkat kell nyújtaniuk a nyilvánosságnak a végzősök elhelyezkedéséről és fizetési feltételeiről, de a diákokra kell bízni a döntést. "Szükséges, hogy olyan információkhoz is hozzájuthassanak, amelyek számára fontosak, de nem mindenki számára relevánsak" - fogalmazott.

SME/para