Sýkora-klán: Hamis iratai és SIS-igazolványa is lehet a szökésben lévő maffiavezérnek

2015. február 9. - 11:54 | Belföld

A Sýkora-klán fejének tarott Róbert Lališ hosszú ideje szökésben van. Valószínűleg hamis iratokkal.

Sýkora-klán: Hamis iratai és SIS-igazolványa is lehet a szökésben lévő maffiavezérnek

Nagy valószínűséggel hamis személyazonossági, útlevél, de még SIS-igazolvány is lehet nála. Az üggyel a NAKA foglalkozik - írja az Aktualne.sk portál.

A Sýkora-klán tagjai ellen több, a 90-es években elkövetett gyilkosság ügyében folyik tárgyalás. Ennek során derült ki, hogy Lališnál, aki szintén vádlott, hamis papírok lehetnek.

Denisa Baloghová, az Országos Rendőrkapitányság szóvivője megerősítette, hogy a NAKA (Nemzeti Bűnügyi Ügynökség) foglalkozik ezzel, közelebbit azonban nem árult el.

A folyamatban lévő tárgyalásra hivatkozva nem nyilatkozott a szlovák titkosszolgálat (SIS) sem.

Lališt társai a kegyetlensége miatt Gestapónak is szokták nevezni egymás között. A jelenlegi per hat gyilkosságot vizsgál, amelyet bandája tagjai és kivégzőosztaga, köztük Jozef Roháč követhettek el. Lališ ellen más gyilkossági ügyekben is folyik nyomozás, de azok még nem jutottak el a vádemelésig.

Martin Kováč, aki Lališ sofőrje volt, és most az egyik vádlott, tanúvallomásában állította, hogy Lališ azt kérte tőle, készíttessen neki és a másik szökésben lévő klánvezérnek, Martin Bihárinak is hamis iratokat. Utóbbi a bűnszervezet szenci ágát vezette, már 21 éves börtönre ítélték más bűntényekért, de csak távollétében...

Jurij Fejer, aki szintén Lališ testőre volt, és 20 éves börtönbüntetését tölti, most tanúként vallotta, hogy Marek Trajter adott hamis papírokat Lališnak. Trajtert vádolják Roman Deák meggyilkolásának megrendelésével.

Trajter, aki egy befolyásos vállalkozó, és saját bevallása szerint 30 millió euróra rúg a vagyona, ezt visszautasította. Ő korábban vállalkozott azzal a Peter Košč-csal, aki Jozef Magala, a SIS egykori vezetőjének, és a Nemzetbiztonsági Hivatal jelenlegi igazgatójának tanácsadója volt, és szerepelt a neve a Gorilla-iratokban is.

Juraj Bilík, Lališ további testőre állította, hogy Košč és Lališ gyakran találkoztak a pizzériájában.

Martin Kováč beszélt arról is, hogy Lališnak több vezető beosztású rendőr ismerőse is volt, akiknek fizetett bizonyos információkért. Erről Fejér is beszélt a bíróság előtt, aki SIS-ügynököket is Lališ ismerősei közé sorolt, neveket azonban nem tudott említeni.

Lališt 2011-ben még látták pozsonyi bevásárló központokban. 2012 elején szökött meg, amikor már gyanúsítottként kezelte a rendőrség. Kováč és Fejér is megerősítették viszont, hogy elmentek utána a morvaországi Břeclavba, és találkoztak ott vele. Fejér szerint azonban egyszer titokban visszatért Pozsonyba.

Bihári még 2010 februárjában szökött meg egy rendőrségi razzia előtt. A bandája szenci ágához tartozó bűnözők tárgyalásán már elhangzott, hogy fülest kaphatott a rendőrségi razziáról.

Aktualne.sk/para