Hatalmas bizniszt rejt a tervezett R7-es út miatt a csallóközi ingatlanpiac?

2015. február 10. - 16:58 | Belföld

"Ha valamelyik dél-szlovákiai faluban, Pozsonyhoz közel kíván ingatlant vásárolni, az ingatlanügynök nagy eséllyel azzal is érvelhet, hogy az adott településen megáll a vonat, vagyis a RegioJet járata" - írja keddi cikkében a DenníkN.

"Mindenki, aki Pozsony és Dunaszerdahely között tervez házat vásárolni vagy építkezni, rákérdez nálam arra, hogy megáll-e a vonat a faluban" - ismertette tapasztalatait a napilappal egy helyi ingatlanügynök.

"Könnyebb olyan helyen ingatlant eladni, ahol jár a RegioJet" - mondja egy másik ügynök, akinek elmondása szerint egy Pozsonyba ingázó ismerőse még az autóját is eladta, és azóta vonattal jár dolgozni.

A felkapottabnak számító faluk közé az ingatlanügynökök szerint például Úszor (Kvetoslavov - 2011-ben 949 lakosából 576 szlovák és 310 magyar) és Dióspatony (1671 lakosából 1573 fő magyar és 99 szlovák) tartoznak.

A magán-vasúttársaság már 2012 óta közlekedik a Komárom - Dunaszerdahely - Pozsony vonalon, de az ingatlanügynökök klienseit csak a tavalyi évben kezdte érdekelni a RegioJet jelenléte. Hasonló tapasztalatai vannak Dióspatony polgármesterének, a DenníkN-nek nyilatkozó Gálffy Szilárdnak is, aki hozzátette: ennek ellenére nem nagy mértékű a község növekedése - évente körülbelül 20 új lakossal bővül a durván 1700 lelket számláló település.

Az ingatlanügynökök tapasztalatai szerint a RegioJet jelenléte magában nem okoz árnövekedést, viszont az ilyen ingatlanokat könnyebb értékesíteni.

Csak a szemünknek hiszünk

Hamarosan Poszonyban és a közeli dél-szlovákiai régióban megkezdődik az R7-es gyorsforgalmi út építése, és ennek is hatással kéne lennie a csallóközi ingatlanpiacon tapasztalt árképzésre. Egyelőre azonban az árnövekedés még várat magára, aminek egyszerű oka van: az emberek csak a szemüknek hisznek.

"Ha valami pozitív készülődik, az emberek egészen addig a pillanatig hitetlenkednek, amíg az a pozitívum meg nem valósul. Viszont ha valami rossz van készülőben, azzal azonnal számolnak" - magyarázza egy ingatlanügynök.

A csallóközi ingatlanpiacra tehát jelenleg nagyobb hatást gyakorol a RegioJet jelenléte, mint a tervezett R7-es gyorsforgalmi út.

Abban azonban minden szakértő egyetért, hogy gyorsforgalmi út csallóközi szakaszának átadása előtt közvetlenül már biztosan érezni lehet majd a telek- és ingatlanárak növekedését, és régió vonzóbb lesz a fővárosi klienseknek is. Az útépítés 2016 elején veszi kezdetét, tehát aki ügyeskedni akar, még most fektesse ingatlanba pénzét, mert egy-két éven belül valószínűleg már nem így fognak kinézni az árak, főleg, ha Egyházgelle 15 percnyi autóútra lesz Pozsonytól.

Az alábbi csallóközi települések közelében épül meg az R7-es: Dunajská Lužná (Dénesd, Torcs, Misérd), Somorja, Úszor, Bucsuháza, Csukárpaka, Bacsfa, Királyfia, Csallóköztárnok, Macháza, Sárosfa, Nagyszarva, Cséfa, Nagybudafa, Egyházgelle, Beketfa, Kisfalud, Solymoskarcsa, Királyfiakarcsa, Erdőhátkarcsa, Egyházkarcsa, Ollétejed, Pódafa, Dunaszerdahely, Nagyabony, Sikabony, Hodos, Kisudvarnok, Nagyudvarnok.

(parameter)

Címkék: RegioJet, ingatlanárak, R7