Kuffa is nagyot markolt orosz-ügyben, de a KDH-képviselője lehetne a hét trollja

2015. február 11. - 13:58 | Belföld

Némely parlamenti képviselőknek nem igazán tetszik a hivatalos szlovák álláspont az ukrán válsággal kapcsolatban.

Kuffa is nagyot markolt orosz-ügyben, de a KDH-képviselője lehetne a hét trollja

A szlovák kormány által a héten tárgyalt kül- és európai politikai dokumentum foglalkozik az ukrajnai helyzettel is.

"A minisztérium végre beismerte, hogy oda a konszenzus a legfőbb politikai erőink körében a külpolitika területén" - szögezte le Magdaléna Vášáryová független képviselő. Bírálta, hogy a szlovák diplomácia nem kap elegendő támogatást ahhoz, hogy kellően képviselni tudja az ország álláspontját, ezzel pedig Szlovákia hitelét veszi Európában.

A szlovák külügyminisztérium álláspontja, hogy a szomszédos Ukrajna szuverenitását és a nemzetközi jog alapelveit is megsértették, néhány képviselő ezzel nem ért egyet.

Köztük van a homoszexuálisokról alkotott nézetével ("betegek, akiket nem szabadna hagyni egyedül futkározni az utcán), illetve a vámpírbarbi babák betiltásának javaslatával hírhedté vált Štefan Kuffa (OĽaNO): "Szlovákia egy híd Kelet és Nyugat között. Nem tekinthetünk ellenségként az oroszokra."

Még nála is nagyobbat gurított viszont Jozef Mikloško a KDH-ból, aki szerint jogos és megalapozott volna kompenzációt kérni az Európai Uniótól azért, "amit elveszített a gazdaságunk, a kivitelünk és így tovább".

A képviselők nem értettek egyet sem a NATO-tagságunkkal kapcsolatos kötelezettségeink teljesítésében, sem Szlovákia álláspontjáról a V4-ek elnökeként.

Szlovákia azt ígérte, hogy 2020-ig a GDP 1,6%-ára növeli a honvédelmi és a hadsereg modernizálására fordítandó kiadásokat. Vášáryová szerint jelenleg azok közé tartozunk, akik egy biztonsági ernyő alatt álldogálnak.

SME/para