Így keresnek a magánorvosok - bevételük legnagyobb része a biztosítóktól függ

2015. február 12. - 08:26 | Belföld

A gyermekeket és felnőtteket kezelő általános orvosok, a specialisták és a nőgyógyászok is rendszerint magánrendelőben fogadnak. Eközben a legmagasabb hivatalos jövedelmüket az egészségügyi biztosítóktól érkező kifizetések jelentik. Természetesen azoktól, amelyekkel szerződést kötöttek - írja a SME.

Így keresnek a magánorvosok - bevételük legnagyobb része a biztosítóktól függ

Még mielőtt az orvos rendelni kezd, be kell biztosítania a rendelőt. Egy fiatal orvos meg is örökölhet egy ilyet, de némely kevésbé lukratív helyeken akár a községtől is megkaphatja azt ingyen, csak hogy valaki igénybe vegye.

A SME által megszólaltatott orvosok szerint azonban általában 30 ezer eurónál kezdődik egy rendelő ára, miközben a legdrágábbak a nagyvárosokban.

Létezik egy nem hivatalos módszer a rendelő árának kiszámítására, amit Katarína Šimovičová, egy pozsonyi gyermekgyógyásznő osztott meg a lappal. Eszerint a rendelő ára a teljes éves jövedelmének másfélszerese. A bevétel ugyanakkor függ a nyilvántartott páciensek mennyiségétől. A gyermekorvosok és az általános orvosok esetében ugyanis ettől függ, hogy mennyit fizet a biztosító. Hogy egy gyermekorvosi rendelő gazdaságosan működhessen, legalább ezer, míg felnőttek esetében 1700 páciensre van szükség.

A gyermekorvosok, általános orvosok és a nőgyógyászok esetében kulcsfontosságú a páciensek száma. Utánuk azonban a biztosító akkor is fizet, ha nem is látogatják az orvost, de nála a betegdossziéjuk.

A kapitáció magassága függ a páciens korától, de a biztosítótól is. Gyermekgyógyászok esetében 2,13 és 5,90 euró közötti, felnőtteket kezelő általános orvosoknál pedig 2,03 és 2,83 euró közötti, míg nőgyógyászok esetében 1,21 és 1,24 euró közötti összegről van szó.

A specialisták, mint például a gasztroenterológusok a teljesítmény, azaz a vizsgálatok alapján kapják a kifizetéseket, miközben minden ilyenhez egy katalógus alapján rendelnek egy bizonyos pontszámot. A nőgyógyászok a kapitáción kívül ilyen jövedelemhez is hozzájutnak.

Ezeken kívül néhány további műveletért is fizet a biztosító az orvosnak. A preventív jellegű vizsgálatokért például a gyermekorvosoknak 14,35 és 19,20 eurót páciensenként. Általános orvosoknál ez az összeg 15,60 és 19,60 euró között mozog. Emellett kapnak juttatást az operáció előtti vizsgálatokért és a CRP-tesztekért is.

A megyék által eddig szabályozott illetékek közé tartozik az elsőbbségi díj, ami megyénként eltérően 5 és 15 euró között mozog.

A parlament ma tárgyalja az egészségügyi törvény módosítását, amely az egyéb, szabályozatlan illetékek között kíván rendet tenni.

Az ún. kenőpénzek magasságáról azonban csak becslések vannak. A Health Policy Institute egy tavalyi felmérések szerint leggyakrabban 101 és 333 euró között mozognak. A legtöbbet a sebészek, nőgyógyászok és belgyógyászok kaphatnak.

Az Ineko tanulmánya szerint az orvosok a hivatalos jövedelmük mellett kb. 500 eurót kereshetnek. Ajándékok és gyógyszergyártóktól származó bevételek mellett ebben kenőpénzek is lehetnek.

A tanulmány szerint a legmagasabb bruttó haszonnal, havi 3223 euróval a gasztroenterológusok rendelkeztek tavaly.

SME/para