Egy héten belül leválthatják Pavol Pavlis gazdasági minisztert

2015. február 13. - 15:42 | Belföld

Peter Pellegrini házelnöknek egy héten belül össze kell hívnia a parlament rendkívüli ülését.

Egy héten belül leválthatják Pavol Pavlis gazdasági minisztert

Az ellenzék ugyanis benyújtotta az ehhez szükséges képviselői aláírásokat. A rendkívüli ülés egyetlen pontja a gazdasági miniszter, Pavol Pavlis (Smer-SD) ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány megtárgyalása lesz.

Daniel Lipšic tett javaslatot a miniszter leváltására, amelyet az OĽaNO, az SaS képviselőin és a függetleneken kívül a KDH és a Híd képviselői is aláírtak.

Igor Matovič szerint szégyen volna Szlovákiára nézve, ha olyasvalaki volna a kormánya gazdasági minisztere, aki evidens módon a saját érdekét tartja szem előtt a közérdekkel szemben.

Pavlist a Port Service társaság és a Nemzeti Vagyonalap bírósági pere miatt váltanák le, amely során a magáncég 60 millió eurót követel az állami vagyonalaptól. Az ellenzéki képviselők szerint ugyanis Pavlis hosszabb távon is a társaságnak segíthetett, mégpedig nemcsak a vagyonalap felügyelő bizottsága tagjaként, de később már miniszterként is.

Az ellenzék szerint összeférhetetlenségről van szó, ugyanis Pavlis korában évekig a társaság vezérigazgatója volt. A Port Service a Szlovák Hajózás és Kikötők sikertelen privatizációja miatt követel 60 millió eurós kártérítést az államtól. A céget kizárták a versenypályázatból, mert nem teljesítette a feltételeket. A cég jelenlegi tulajdonosának székhelye Curacao, egy sziget Venezuela partjai mellett.

Az ellenzék figyelmeztetett arra, hogy a társaság öt nappal azelőtt nyújtott be keresetet a vagyonalap ellen, hogy Pavlis bekerült volna annak felügyelő tanácsába. Ebből a pozíciójából ráadásul szerintük 600 ezer koronás kölcsönt nyújthatott a cégnek, amikor az elveszítette a pert a Pozsonyi Kerületi Bíróságon. Ahhoz, hogy fellebbezhessen a Legfelsőbb Bíróságon, ugyanis ki kellett fizetnie a perköltséget.

Az ellenzék szerint még inkább kételyeket ébreszt Pavlis ténykedése gazdasági államtitkárként. A vagyonalap ugyanis a tárca alá tartozik, és együtt kell működniük a privatizációs projektek végrehajtása során felmerülő perekben. Lipšic emlékeztetett, hogy a társaság végül elveszítette a pert a vagyonalappal szemben 2008-ban.

Pavlis elutasítja, hogy a nevét összefüggésbe hozzák a céggel 2006 után. Robert Fico pedig kijelentette, hogy egyelőre nem lát okot arra, hogy visszahívja miniszterét.

TASR/para