Eltörölték az elsőbbségi rendelést az orvosoknál, és korlátozták, miért kérhetnek illetéket

2015. február 13. - 07:16 | Belföld

Áprilisban lép hatályba a módosítótt törvény, amely korlátozza az orvosok által kiszabott illetékeket is.

Eltörölték az elsőbbségi rendelést az orvosoknál, és korlátozták, miért kérhetnek illetéket

A parlament 77 képviselő szavazatával hagyta jóvá az egészségügyi törvény módosítását, amely többek között tartalmazza azt is, hogy a hatályba lépésétől az orvosok nem kérhetnek illetéket a recept kiírásáért, vagy ha az orvosi vizsgálat miatt igazolást adnak a munkahelyünkre. Az egészségügyi minisztérium szerint a törvény egyértelműsíti a szabályokat.

Az adminisztratív illetékek eltörlése mellett csengettek az elsőbbségi rendelésnek is az orvosoknál. A képviselők jóváhagyták Juraj Blanár (Smer-SD) módosítását, amely szerint az orvosok ezentúl nem szabhatnak meg időt az elsőbbségi rendelésre. Az elsőbbségi rendelés intézménye szerinte a gyakorlatban problémákat okoz, mivel sokaknak csak azért kell várakozniuk, mert a "fizetősök" megelőzik őket.

Az új törvény szerint a páciensnek nem kell fizetnie, tehát az orvos nem kérhet illetéket semmilyen, a biztosító által teljes mértékben térített vizsgálattal összefüggő műveletért. Ezek a műveletek az egészségügyi vizsgálat részét képezik ezentúl, ezért nem szabható ki rájuk illeték. Ezen műveletek listája megtalálható a kormány 777/2004-es rendelkezésében.

Az új törvény azonban nem szabja meg az engedélyezett illetékek magasságát, azt ugyanis az orvosnak kell, míg az árjegyzéküket el kell küldeniük az illetékes megyei önkormányzatnak. A jóváhagyott illetékeken kívül viszont egyebet nem kérhetnek.

Eredetileg azzal is számoltak, hogy a megye dönthetne ezekről az árjegyzékekről, Blanár javaslatára viszont úgy határoztak, hogy a megye ellenőrző szerepet töltene be, míg az orvosnak "látható helyen" kell közzétennie az illetékei listáját, tehát az árjegyzékét.

Viliam Čislák (Smer) egészségügyi miniszter szerint az új törvény a páciens javát szolgálja.

Amennyiben a köztársasági elnök aláírja, április 1-jétől hatályba lép a törvény.

TASR/para