ELRETTENTÉS: 100 ezer euróra perlik a faelszállítási gigabizniszt leleplező képviselőt

2015. február 16. - 14:26 | Belföld

Az állami tenderben hiba nincs, Ján Mičovskýt (OĽaNO) viszont üldözik.

ELRETTENTÉS: 100 ezer euróra perlik a faelszállítási gigabizniszt leleplező képviselőt

Ján Mičovský volt az egyike azon képviselőknek, akik feljelentést tettek az Állami Erdészet által lefolytatott, túlárazott tender ügyében.

Arról van szó, hogy eddig 4,26 euróért szállították el a kitermelt fa köbméterét az Állami Erdészet megrendelése alapján. Kisebb szállító cégekről volt szó, akiket azonban most nagyok váltottak, akik nem kevesebb, mint köbméterenkénti 6,33 euróért szállítanak. Ján Mičovský becslése szerint 11 milliós haszonra tehetnek szert az eddigiekkel szemben a tender győztesei. Évente ugyanis mintegy 1,3 millió köbméter fát bíznak külsős szállítókra.

Az Állami Erdészet szerint ugyanakkor az információk hamisak és félrevezetők, ezért annak rendje s módja szerint fel is jelentették Mičovskýt. Azzal érvelnek, hogy rossz metódust alkalmazott a számításainál. "A valóságban 5 centtel lesz magasabb egy köbméter fa elszállításának ára kilométerenként. Keretszerződésről van szó, ahol a maximális értékek soha nem teljesülnek" - állította az Állami Erdészet szóvivője, Vlastimil Rezek. Ha átszámoljuk, akkor így is 5,7 millió euróról van szó.

Mičovskýtól hitelrontás címén 100 ezer eurót követelnek. "Voltam kihallgatáson, most már a nyomozókon áll" - mondta a képviselő, hozzátéve, hogy egy ekkora összeg tönkretenné. "Úgy gondolom, hogy ezt elrettentésnek szánják, hogy azok az emberek, akik valamire felfigyelnek, átgondolják, mit is akarnak mondani" - folytatta.

Az állami cég nem indokolta meg, hogy miért követelnek ekkora kártérítési összeget. Elvégeztek náluk viszont egy ellenőrzést, melynek eredményei múlt pénteken érkeztek meg Ľubomír Jahnátek miniszterhez.

Peter Hajnala, a földművelésügyi tárca szóvivője közölte, hogy az ellenőrzés nem tárt fel hiányosságokat a közbeszerzés kapcsán.

Mičovský azonban nem hisz ennek, mivel nem látta az ellenőrzés jegyzőkönyvét. "Minden adat, amit mondta, igaz. Kíváncsi vagyok, hol vannak különbségek abban, amit én mondtam, és a között, amit az ellenőrzés derített ki. Nem hiszek abban, hogy minden rendben lenne" - mondta.

Ján Baránek politológus szerint a tender formálisan rendben lehet, de szerinte azt nem tudni, miért kellene magasabb árért szállítani, mint azelőtt. "Az állami cég magánszemély elleni keresete teljesen hihetetlen. Ennek egyedüli célja, hogy befogják azok száját, akik a közpénzek elherdálására figyelmeztetnek. Ezek önkényuralmi praktikák" - fogalmazott.

Čas.sk/para