Likvidálják a lámpaoszlopokon lévő reklámtáblákat Pozsonyban

2015. február 17. - 11:55 | Belföld

A pozsonyi közvilágítást biztosító lámpaoszlopokról hamarosan eltűnhetnek a hirdetőtáblák.

Likvidálják a lámpaoszlopokon lévő reklámtáblákat Pozsonyban

Miután 2015-ben több cég engedélye is lejárt az oszlopokon lévő reklámtáblák üzemeltetésére, Ivo Nesrovnal (független) polgármester egyszerűen nem adott felhatalmazást az engedélyek és szerződések meghosszabbítására. A reklámtáblák eltávolításával már a bíróság foglalkozik - közölte Ivana Skokanová, a fővárosi önkormányzat szóvivője.

"A főváros még januárban kérte a bíróságtól, hogy kötelezzék a reklámtáblákat üzemeltető cégeket arra, hogy távolítsák el a hirdetéseket a pozsonyi közvilágítás villanypóznáiról" - nyilatkozta a szóvivő.

Amennyiben az összes lámpaoszlopon található reklámot likvidálják, Pozsonyban 1623 hirdetőtáblával lesz kevesebb.

Az óriásplakátokat is nyilvántartásba veszik

Pozsony főpolgármestere egyébként nyilvántartásba akarja venni a fővárosban található összes óriásplakátot is. Nesroval ezzel kapcsolatban már ki is adta az utasítást, és az állapotfelmérés koncepciójának kidolgozásán már dolgoznak is a városi hivatal dolgozói.

"Teljesen kontrollálatlan módon szaporodnak a hirdetőtáblák, minden szabad négyzetméteren új és új reklámok lepnek el minket. Ez elképesztő mértékben rombolja a városképet, az emberek pedig egyszerűen allergiásak rá. Felháborodásuk teljesen jogos" - gondolja a polgármester. "Meg kell próbálnunk eltávolítani a vizuális szmogot minden olyan közterületről, ahonnan csak lehet" - hangsúlyozta Ivo Nesrovnal.

Szóvivője szerint a főpolgármester úgy véli, hogy az építésügyi törvény módosítására is szükség lenne ahhoz, hogy a városképet romboló reklámok - legalább részben - eltűnjenek, így javasolni fogja a vonatkozó jogszabály módosítását.

A pozsonyi városvezetés álláspontja szerint a leghatékonyabb megoldás az volna, ha az önkormányzatok valódi kompetenciát kapnának arra, hogy egydül szabályozhassák a területükön megjelenő reklámokat.

(para/tasr)