RENDKÍVÜLI ÜLÉS: Leváltanák a minisztert, csak lusták jelen lenni az ellenzékiek?

2015. február 18. - 17:31 | Belföld

Miroslav Číž (Smer-SD) parlamenti alelnök jelentette ki, hogy ilyen atmoszféra még nem volt a parlamentben.

RENDKÍVÜLI ÜLÉS: Leváltanák a minisztert, csak lusták jelen lenni az ellenzékiek?

Szerdán 12 órától zajlik a parlament rendkívüli ülése, melynek egyetlen pontja a Pavol Pavlis (Smer-SD) ellen benyújtott ellenzéki bizalmatlansági indítvány. Pavlist az általa egykor vezérigazgatóként vezetett Port Service társaság és a Nemzeti Vagyonalap bírósági pere miatt váltanák le, amely során a magáncég 60 millió eurót követel az állami vagyonalaptól. A perről szóló információ nem új, csak az, hogy Pavlis annak a cégnek, amelynek székhelye a dél-amerikai Curacao szigetére költözött, és azt állította róla, hogy eladta, hitelt adott, hogy fellebbezhessen a Legfelsőbb Bíróságon az ügyben elsőfokon meghozott döntés ellen.

Az ellenzéki képviselők szerint ugyanis Pavlis hosszabb távon is a társaságnak segíthetett, mégpedig nemcsak a vagyonalap felügyelő bizottsága tagjaként, de később már miniszterként is. Pavlis szerint az ellene felhozott vádaknak ugyanakkor nincs alapja.

Číž amiatt van kibukva, hogy míg a bizalmatlansági indítványt 42 képviselő írta alá, addig a parlament tanácstermében az ellenzékieknek csak a töredéke van jelen.

Szintén indokolatlannak nevezte az ellenzéki képviselők vádjait, hozzátéve, hogy "a képmutatás nem egy jó tulajdonság".

Július Brocka (KDH) kijelentette, hogy a parlament alelnöke az ellenzékiek alacsony létszámának emlegetésével csak próbálja elterelni a figyelmet.

Ján Figeľ (KDH) azt mondta, hogy a hiányzók közül többen elnézést kértek, mások pedig valóban betegek.

Igor Matovič azt hangsúlyozta, hogy Pavlisért Robert Fico felelt, mert tudott az összeférhetetlenségéről, de nem tett ellene.

Denník N/TASR/para