NÉPSZAVAZÁS: A homofób KDH-s feljelentette az ombudsmant, mert azt mondta, nem megy szavazni

2015. február 19. - 15:50 | Belföld

Jozef Mikloško (KDH) a főügyészhez fordult, amiért Jana Dubovcová kijelentette, nem vesz részt.

NÉPSZAVAZÁS: A homofób KDH-s feljelentette az ombudsmant, mert azt mondta, nem megy szavazni

Feljelentését, melynek tárgya, hogy vizsgálják ki, a hivatala küldetésével összhangban vannak-e a kijelentései, már a kerületi ügyészség vizsgálja Pozsonyban.

Mikloško szerint az ombudsman egyenesen ignorálta az Alkotmányt, a családról szóló törvényt, de még a közvetlen demokrácia legfontosabb intézményét, a referendumot is kétségbe vonta. Szerinte Dubovcová nem tartotta fontosnak a referendum kérdéseit, mégpedig annak ellenére, hogy azokat az Alkotmánybíróság is jóváhagyta.

Eduard Bárány alkotmányjogász szerint Dubovcová az ég adta világon semmit nem sértett meg, nemhogy Szlovákia jogrendjét. "Véleményem szerint Jana Dubovcová nem sértette meg a szlovák jogrendet, és nincs ok arra, hogy ezzel az ügyészségek foglalkozzanak" - mondta. Hozzátette, hogy Szlovákiában nem kötelező részt venni a népszavazáson, tehát bárki felhívhatja mások figyelmét arra is, hogy ne vegyenek rajta részt. Kiemelte egyszersmind azt, hogy a szólásszabadságba még az is belefér, hogy valaki azt mondja, az Alkotmány módosításával sem állítható meg a fejlődés.

Jana Dubovcová januárban annyit közölt, hogy nem vesz részt a népszavazáson. Azt mondta, meggyőződésből mindegyik kérdésére nemmel válaszolna, éppen ezért felesleges részt vennie. Úgy látja, hogy azok, akik attól félnek, hogy a hagyományos értékeink odavesznek, ismerkedjenek meg a dolgokkal részletesebben, és eme félelmük enyhülni fog. "A társadalmi viszonyok fejlődését nem lehet megállítani, még népszavazási kérdésekkel sem. A fejlődés folyamatban van" - fűzte hozzá a referendum első kérdéséhez, melynek témája az volt, hogy házasságnak csak férfi és nő viszonyát lehessen nevezni.

Dubovcová úgy látja, hogy a társadalmunknak nem ártana, ha azonos neműek is házasságra léphetnének, éppen ellenkezőleg, felértékelődne a házasság intézménye.

Az örökbefogadással kapcsolatos kérdésről azt mondta, hogy a legideálisabb, ha a gyermek egy apából és anyából álló családban nevelkedik, de ez nem valósítható meg minden esetben, de nem támaszthatnak ilyen feltételeket, mert azt kell előtérbe helyezni, ami a gyermek számára a legjobb.

SME/para