Súlyosan megbüntetné az egyéni vállalkozókat szívató gigacégeket az OĽaNO

2015. február 20. - 13:55 | Belföld

Az OĽaNO képviselői a számlakifizetés elmulasztását besorolnák a bűncselekmények közé. A parlament márciusi ülésszakán tárgyalják majd az erről szóló javaslatukat.

Súlyosan megbüntetné az egyéni vállalkozókat szívató gigacégeket az OĽaNO

A számlakifizetés elmulasztása bűncselekményének tényállása bekerülne a Büntető Törvénykönyvbe az Egyszerű Emberek javaslata szerint. Ezzel azokat szeretnék büntetni, akik nem fizetik ki az egyéni vállalkozók által benyújtott számlákat az elvégzett munkáért.

Bűntényt az követne el, akinek megvan a kellő pénzeszköze a számla kifizetéséhez, de mégsem fizet 30 napon belül, de az is, aki meghiúsítja a kifizetést.

Az OĽaNO javaslata szerint a számlakifizetés elmulasztásának bűntényéért három évig terjedő szabadságvesztés is kiróható volna. Egytől öt évig terjedő börtönnel sújthatnák azokat, akik nagyobb, tehát legalább 2660 eurós kárt okoznak, vagy a bűntényt különös indítékból, esetleg minimálisan tíz egyéni vállalkozó ellen követik el.

Abban az esetben, ha valaki jelentős, tehát legalább 26 600 eurós számlát nem fizet ki, háromtól nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatnák. Ha pedig az okozott kár értéke meghaladná a 133 ezer eurót, a büntetési tétel már héttől 12 évig terjedő börtön lenne.

Az OĽaNO azzal indokolta a törvénymódosítás beterjesztését, hogy az egyéni vállalkozóknak szerintük jelenleg nagyon kevés lehetőségük van arra, hogy bírósági úton hajtsák be a kinnlévőségeiket, ezzel pedig a nagyobb cégek nem egyszer számolnak is. "Jelenleg leginkább ők fizetnek rá tisztességtelen praktikákra, ami azzal jár, hogy pénzügyileg tönkremennek. A nagy cégek az elektronikus aukciókon általában nagyon alacsony árat kínálnak, miközben a versenyeztetés ezen fázisában már számolnak azzal, hogy a beszállítóik kifizetésének elmulasztásáért nem fogják őket büntetőjogilag felelősségre vonni" - jegyzik meg.

TASR/para