Sýkora-klán: Újabb "cinege" csiripelt a Deák-gyilkosságról

2015. február 20. - 11:46 | Belföld

Csütörtökön a bírósági sztrájk ellenére Besztercebányán folytatódott a Sýkora-klán tagjaniak büntető pere.

Sýkora-klán: Újabb "cinege" csiripelt a Deák-gyilkosságról

A január második felében kezdődött perben egy sor 90-es években történt gyilkosságot tárgyalnak. Az Eduard és Robert Dinič, Roman Deák, Alojz Házy, Daler Hlavačka és Miloš Piliar meggyilkolásával kapcsolatos büntető perben hét személyt vádolnak, közülük kettő, a Sýkora-klán legmagasabb szintű képviselői közé tartozó Róbert Lališ (Kýbel) és Martin Bihári (Orosz - Rus) szökésben van, Roháčot magyarországi börtönéből szállították át Besztercebányára, négyen, a Takarítóként (Čistič) ismert Alojz Kromka, Ivan Cupper (Vincko), Martin Kováč, valamint a Seychelle-szigetekről hazahozott Marek Trajter pedig vizsgálati fogságban van.

Most épp utóbbi került ismét szóba, ugyanis Roman Deák vállalkozó 1999-es meggyilkolásának ügyében hallgatták ki Daniel Vaništ, a Sýkora-klán egykori verőemberét. Az ellentmondásos vállalkozó meggyilkolását a gyanú szerint a több területen, de leginkább ingatlanokkal üzletelő Trajter rendelte meg Lališéknál. 1999 októberében Roháč és Cupper kapta a feladatot, akik hátulról egy géppisztollyal és egy pisztollyal 12 lövést adtak le rá. Bihári mellett a másik sofőr Martin Kováč volt, aki korábban már beismerte a gyilkosságban való részvételét.

Vaniš a klánban házakat, garázsokat bérelt, és fegyvereket vásárolt. Beszélt egy olyan esetről is, amikor kokain helyett darált kávét adtak el, valamint számos védelmi pénzzel kapcsolatos zsarolásról, bérgyilkosságról. A bíróság előtt azt mondta, hogy Deák meggyilkolását egy olyan személy rendelte meg, akit "Marek" néven ismert. Állítását hazugságvizsgálattal is kész alátámasztani.

Eva Mišíková, a vádlott ügyvédje a média előtt azt mondta, hogy a vallomást öncélúnak tartja, a tanút pedig megbízhatatlannak. Hozzátette, hogy védence, Trajter is kész lenne vallomását hazugságvizsgálattal megerősíteni, de egyetlen büntetés-végrehajtási szerv sem tette ezt lehetővé.

Vaniš beismerte, hogy eredetileg neki is részt kellett volna vennie a gyilkosságban, de végül saját bevallása szerint azért maradt távol, mert "undorodott" tőle.

A vádlottak ügyvédei leginkább azt vetették a szemére, hogy büntetlenségért cserébe beszél a bíróság előtt, és igazságként közöl olyasmiket, amiket csak hallott.

Noviny.sk/para