DILEMMA: Moszkvában vagy Kijevben ünnepeljen Kiska? – Az emberek lázadnak!

2015. február 21. - 13:28 | Belföld

Az államfőhöz neves közéleti személyiségek intéztek levelet, amelyben arra kérik Kiskát, Moszkva helyett Kijevben ünnepelje a második világháború befejezésének 70. évfordulóját.

DILEMMA: Moszkvában vagy Kijevben ünnepeljen Kiska? – Az emberek lázadnak!

„Cinikusnak és abszurdnak tartanánk, ha Andrej Kiska az egyre agresszívabb Oroszországban ünnepelné e jeles évfordulót, ahol jelenleg is terjedőben van a nacionalizmus. Úgy gondoljuk, hogy a kelet-ukrajnai háború előidézése után az Ön moszkvai látogatása nem lenne helyénvaló!” – áll abban a nyílt levélben, amelyet több mint 40 közéleti személyiség írt alá, mint például Grigorij Mesežnikov politológus, Ondrej Dostál képviselő, Anton Srholec katolikus pap és író, Michal Hvorecký író és publicista, Peter Zajac irodalomtudós és politikus, Lucia Piussi színész és énekes, valamint Jozef Hašto pszichiáter.

A levél írói szerint Kiskának Kijevben kellene ünnepelnie a fasizmus feletti győzelem 70 évfordulóját, ami által egyben kifejezhetné Szlovákia hozzáállását és támogatását Ukrajna felé az orosz agresszióval szemben.

Egyelőre nem született döntés azzal kapcsolatban, hogy Andrej Kiska tiszteletét teszi-e a nagyszabású moszkvai megemlékezésen, amelyre egyenesen Putyintól kapott meghívást.

A köztársasági elnök szóvivője, Roman Krpelan semmi konkrétat nem árult el az üggyel kapcsolatban: „Az elnök 2015-ös külföldi útjainak terve még készülőben van" - mondta.

Andrej Kiska esetleges moszkvai vagy kijevi látogatása előtt konzultálni fog a külügyminiszterrel és figyelembe véve az aktuális nemzetközi helyzetet fognak majd dönteni az utazással kapcsolatban.

Oroszországban május 9-én ünneplik a náci Németország felett aratott győzelem 70. évfordulóját. Az ünnepségen olyan vezetők is jelen lesznek, mint Kim Dzsong Un, észak-koreai diktátor, akinek ez lesz az első külföldi látogatása hatalomra lépése óta.


(SME/webnoviny.sk/para)