Valóban beköszönt a tavasz vagy ránk töri még az ajtót a tél? – a klimatológus válaszol

2015. február 21. - 08:56 | Belföld

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet klimatológusa, Pavel Faško a SME napilapnak adott interjújában elárulta, azok a telek, amelyek az elmúlt években tombolnak idehaza is, a globális felmelegedés eredménye, hiszen a Skandináv országokban az utóbbi években melegebb telek voltak a jellemzőek, mint a Balkán-félszigeten.

A klimatológus elmondása szerint nem a megszokott módon tombol idén a tél Szlovákiában sem, hiszen míg a legtöbb éven általában január 15. és 25 között csúcsosodott ki igazán a hideg időjárás, idén ez elsősorban február elejére volt jellemző. A havazás okozta nehézségek már január elején megkezdődtek, és egészen február elejéig tartottak.

A klimatológus hozzátette, a megszokott esetekben a január az év legkeményebb hónapja, azonban idén, ugyan még nincs vége a februárnak, de könnyen megeshet, hogy a január helyett a február kapja az idei év eddigi leghidegebb hónapjának járó címet.

A legtöbb ember már az elmúlt napok időjárását is tavaszként éli meg, Pavel Faško szerint azonban még mindig javában tombol a tél, csupán néhol tavaszias előjelekkel. Ennek ellenére azonban Szlovákia legnagyobb részén még mindig találunk hótakarót, ami nagyban megakadályozza a légkör jelentősebb felmelegedését, jelenleg ennek köszönhetőek a hideg éjszakák - véli a klimatológus.

„Az elmúlt időszakban viszonylag elég sok hó hullott Szlovákiában. Az emberek azt tartják, hogy a napsütéses idővel együtt jár a felmelegedés és az olvadás is. Ez a folyamat azonban lassan zajlik, hiszen a kiadós havazás és a lehullott hó minősége nem éppen az olvadásnak kedvez. Ezért gondolom úgy, hogy az elkövetkező hónapokban a hegyekben is jóval lassabb olvadási folyamat lesz jellemző az előző évekhez képest” – nyilatkozta az SHMÚ munkatársa.

Arra a kérdésre, hogy elbúcsúzhatunk-e a napsütéses időjárástól a klimatológus azt felelte, hogy a következő hét elejétől nagyobb mértékben lesz jellemző felhősödés Szlovákia időjárására, ami nagyobb valószínűséggel eredményezhet csapadékot is. Elmondása szerint az elkövetkező időszakban nem kell számítanunk havazás okozta fennakadásokra, azonban kisebb havazás, havas eső esélyét nem lehet teljesen kizárni március elején sem, így egyelőre ne éljük bele magunkat a tavasz közeledtébe...


SME/para