Csak óvatosan az illegális letöltéssel – Szlovákiában szigorúbb törvények érvényesek, mint gondolnád!

2015. február 22. - 08:47 | Belföld

Illegális sorozatletöltésért akár börtönbe is kerülhetünk? Ilyen és ehhez hasonló törvényeket próbál az Egyesült Államok Európában is bevezetni. Azt azonban nem árt tudni, hogy Szlovákia már most a legszigorúbb törvényekkel rendelkező országok közé tartozik az illegális adatátvitelt illetően. A törvények értelmében elméletileg sorozatok, filmek vagy zenék letöltéséért akár hűvösre is kerülhetünk...

Az Egyesült Államok szeretne dűlőre jutni a szerzői jogokat illetően az Atlanti-térségben. Ennek érdekében azt szeretnék, hogy rácsok mögé kerüljenek az illegális adatforgalomban érintettek, illetve nem kis összegű pénzbírságot fizessenek.

Az új törvények bevezetése miatt azonban Szlovákiában még törvénymódosításra sem lenne szükség, mivel azok jelenleg is kellően szigorúak. A jelenlegi paragrafusok lehetővé teszik a magánszemélyek felelősségen vonását illegális sorozat, film, zene vagy játékok letöltése esetén.

A szigorú törvények nem csak azokra vonatkoznak, akik további forgalmazásra töltik le az illegális dokumentumot, pusztán a magáncél is súlyos bűncselekménynek számít – ez érvényes legalábbis papíron.

Gyakorlatban mindez kissé másképp néz ki: amennyiben valaki szerzői jogokkal védett tartalmat tölt le gépére a torrenten keresztül, a legtöbb esetben eltekintenek a jogi eljárástól annak ellenére, hogy a törvények szerint bűncselekményt követ el.

A törvények szerint legalábbis Szlovákiában szigorúbb szabályok érvényesek az illegális adatmegosztókra, mint Németországban vagy Franciaországban. Azonban tény, hogy a szerzői jogokkal való visszaéléseket vizsgáló cégek nem képesek hozzájutni a letöltő gépének IP címéhez. Mindez csupán akkor válik elérhetővé, ha a vizsgálatba a rendőrség is bekapcsolódik.

Szlovákia nyugati határain túl kissé más törvények érvényesek az illegális adatletöltést illetően. Amennyiben bebizonyosodik, hogy az illető illegálisan jutott hozzá a tartalomhoz, az ügyet bíróságon kívül intézik, és általában borsos pénzbírsággal zárul.


(aktualne.sk)