Az Európai Bizottság speciális tanácsadója lesz Iveta Radičová

2015. február 23. - 15:49 | Belföld

Iveta Radičová korábbi szlovák miniszterelnök az Európai Bizottság speciális tanácsadója lesz.

Az Európai Bizottság speciális tanácsadója lesz Iveta Radičová

Radičová a cseh eurobiztos, Věra Jourová igazságügyi, fogyasztói és faji egyenlőségért felelős uniós biztos tanácsadójaként fog tevékenykedni. Ennek oka Radičová korábbi, "Kezdeményezés a nyitott kormányzásért" elnevezésű programja, amelynek intézkedéseivel kapcsolatban ad majd tanácsokat.

Radičová hétfőn beszélt arról, hogy a program korrupcióellenes intézkedéseket is tartalmazott, és elképzelhető, hogy azokat EU-s szinten is bevetnék a jogérvényesítés, a vállalkozói környezet javítása, a fogyasztó védelme és az EU versenyképességének javítása céljából.

Radičová 2010 és 2012 között volt szlovák kormányfő. Idén februárban elfogadta a jelölését az ún. Madridi klubba. Ez egy volt állam- és kormányfők alkotta tekintélyes, az egyik legnagyobb, a demokráciát zászlajára tűző csoportosulás, amely a tagjait titkos szavazással választja és jelöli. A volt szlovák kormányfő több mint 100 volt elnök és miniszterelnök nevében kapott meghívást a klubba, amelyben foglalkoznak különböző problémákkal, mint például a klímaváltozás, fenntartható fejlődés, szociális problémák, demokrácia, terrorizmus, vagy a nők szerepe a társadalomban. A klub egyúttal tanácsadói feladatot is ellát olyan országok vezetői vagy szervezetei számára, amelyek demokratikus államformára szeretnének áttérni, elsősorban a Közel-Keleten és Észak-Afrikában.

SME/para