Irakban az Iszlám Állammal állhat szemben a volt szlovák külügyminiszter

2015. február 23. - 08:26 | Belföld

Ban Ki-Mun ENSZ-főtitkár az iraki ENSZ-misszió vezetői posztjára javasolta Ján Kubišt - tudta meg a Denník N.

Irakban az Iszlám Állammal állhat szemben a volt szlovák külügyminiszter

Irak jelenleg gyakorlatilag veszélyesebb, mint amikor 2003-ban a szövetségi haderők bevonultak. Most a nemzetközi egységek inkább távoznak az országból, amelyet az Iszlám Állam rombol. Irak humanitárius válságot él át.

Egy ilyen összetett szituációban foglalhatná el az iraki ENSZ-misszió vezető posztját Ján Kubiš, az első Fico-kormány első külügyminisztere (őt követte Miroslav Lajčák). Ban Ki-Mun javaslatát még az ENSZ Biztonsági Tanácsának is jóvá kell hagynia.

Kubiš legutóbb az afganisztáni ENSZ-missziót vezette, három éven keresztül, tavaly októberig. "Ez a szlovák diplomácia győzelme, de mindenekelőtt Kubiš kvalitásainak elismerése. A jelölése alátámasztja azt, hogy nemzetközi körökben nagyon is pozitívan állnak hozzá" - jegyezte meg Jaroslav Naď a CEPI szervezettől.

Kubiš nehéz feladat elé néz, Irakban ugyanis több vallási felekezet is küzd egymás ellen. Az Iszlám Állam pedig már irányítása alá vonta a második legnagyobb iraki várost, Moszult is.

Az ENSZ adatai szerint mintegy 5 millióan szorulnak Irakban humanitárius segélyre - tehát élelmiszerre, egészségügyi ellátásra, oktatásra és a lakhatás biztosítására. Kubiš Irakban emellett a kormánnyal és több politikai vezetővel is pozitív viszonyt kell kialakítania.

Denník N/para