Perli a .týždeňt a főügyészhelyettes, mert elszomorították az anyósát és az édesanyját

2015. február 23. - 13:59 | Belföld

Peter Šufliarsky büntetőjogi főügyész-helyettes 16 600 euróra perli a .týždeň kiadóját. A bíróságra hívta tanúskodni anyósát és édesanyját is. A család a lap Karol Mello elszökéséről írt cikkei miatt szomorodott el.

Perli a .týždeňt a főügyészhelyettes, mert elszomorították az anyósát és az édesanyját

A .týždeň hetilap a 2011-es, Zbabelec Šufliarsky, illetve Šufliarskeho K. O. című cikkeiben kétségbe vonta, hogy az ügyészség mindent megtett volna annak érdekében, hogy az elmúlt évtizedek számos maffialeszámolásának végrehajtóját elfogják, és ne hagyják futni. Mint ismert Karol Mello bírósági bakik miatt kerülhetett szabadlábra, majd azon nyomban meg is szökött a közép-amerikai Belizébe, amely államnak nincs kiadatási egyezménye Szlovákiába, így azóta is ott üdül. Legutóbb éppen vasárnap küldte el állásfoglalását a TASR hírügynökségnek, melyben az egyik vele kapcsolatos perben vonja kétségbe a koronatanú szavahihetőségét.

Ružena Výbošťoková, Šufliarsky anyósa januárban tett vallomást a hitelrontási perben a bíróságon - írta a Denník N. Akkor azt mondta, hogy a cikk után nagyon lehangoltnak érezte magát, és mások is ridegen, kimérten kezdtek vele szemben viselkedni.

A cikkek "traumát" okoztak az Šufliarsky családnak is. Az ügyész édesanyja, Ida azt mondta, hogy a családon belül kellemetlen kérdések hangzottak el, és mint mondta, a férje is távolságtartóbban bánt a fiával, ezek a viszonyok pedig rányomhatták a bélyegüket a munkájára is.

A Denník N megemlíti, hogy hasonló érvekkel állt a bíróság elé több médiatermék elleni perben Štefan Harabin, a Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke is. A bíróság a döntése indoklásában is említette, hogy "Harabin anyósa felhívta a feleségét, hogy mit tett az ura, hogy elítélte azt a vétlen papot".

Šufliarsky maga is beszélt arról a bíróság előtt, hogyan hiteltelenítették el a személyét a hetilap cikkei, és hogy a Legfőbb Ügyészségen a kollégái közül többen hazugnak tartották. "Olyan kérdéseket kaptam, hogy továbbra is kapcsolatban állok-e Mellóval, nem akarok-e kiutazni hozzá, és hasonlók" - mondta. Még 2012-ben közölte azt is, hogy a cikkek rányomták bélyegüket a házasságára is. 2013-ban aztán Jaromír Čižnár akkor kinevezett főügyész nevezte ki a helyettesévé, tehát előléptették...

Denník N/para