Negyedmilliárd eurós beruházásokat vitt végbe a Slovnaft 2014-ben

A Slovnaft csoport 2014-ben 242 millió euró értékben vitt végbe beruházásokat, ami a vállalat történetében az eddigi legnagyobb összegnek számít - közölte a Paraméterrel Anton Molnár, a vállalat szóvivője. Az utóbbi öt évben a Slovnaft összesen 700 millió eurót szánt beruházásokra, ezzel pedig a legnagyobb szlovákiai befektetőnek számít.

Negyedmilliárd eurós beruházásokat vitt végbe a Slovnaft 2014-ben

A Slovnaft 2014-es tiszta bevétele elérte a 4,01 milliárd eurót, az ezt megelőző esztendőhöz képest ez a szám 15 százaléknyit csökkent. A csökkenést az olajár esése, valamint az üzem egyes részeinek karbantartás és javítás miatti miatt történő leállítása okozta. Az olajár csökkenése ráadásul arra kényszerített minden piaci szereplőt, hogy árazzák újra készleteiket, ez pedig negatívan befolyásolta a pénzügyi eredményeket. A Slovnaft így 25 millió eurós üzemeltetési veszteséggel zárta a 2014-es évet.

"A tavalyi esztendő egyszerre volt komplikált és reménykeltő. Extrém módon esett az olajár, ez a Slovnaftra 91 millió eurós negatív hatással volt. A külső tényezők és a kulcsfontosságú egységeink tervezett javításai végül oda vezettek, hogy üzemeltetés terén veszteséggel zártuk az évet. Ennek ellenére viszont beruházásainkat nem kellett korlátozni, és ezek a szlovákiai viszonylatban rendkívül jelentős fejlesztések bebiztosíthatják azt, hogy stabil gazdasági eredményeket érjünk el az elkövetkező években" - nyilatkozta Világi Oszkár, a Slovnaft elnök-vezérigazgatója.

2014-ben 5,23 millió tonna kőolajat dolgoztak fel a Slovnaft finomítójában, ami 10 százalékkal kevesebb a 2013-as összesítésnél. A benzingyártás éves viszonylatban 11 százalékkal, a gázolajgyártás pedig 15 százalékkal csökkent, előbbi 1,27 millió, utóbbi pedig 2,56 millió tonnát tett ki. Az egyéb kőolajtermékek előállítása 18 százalékkal csökkent, összesen 272 ezer tonna volt.

A Slovnaft összesen 5,45 millió tonnányi kőolajterméket adott el tavaly (8 százalékos csökkenés 2013-hoz képest), ennek háromnegyedét exportálta. Bár a külföldi eladások csökkentek, ugyanakkor a hazai eladásokat 2 százalékkal sikerült növelni 2013-hoz képest (1,51 millió tonna kőolajtermék).

2014-ben a Slovnaft országszerte 214 benzinkutat üzemeltetett.

(parameter)