FORDULAT: Újabb szereplő szállt ringbe a Szlovák Villamosművekért!

2015. február 25. - 11:35 | Belföld

Váratlanul újabb, ezúttal egy skandináv vállalat jelentkezett be a Szlovák Villamosművek többségi tulajdonrészéért folytatott harcba - tudta meg a Hospodárske noviny.

FORDULAT: Újabb szereplő szállt ringbe a Szlovák Villamosművekért!

A lap információi szerint a finn Fortum nevű cég az újabb jelentkező, amely tárgyalásokba kezdett a villamosművek többségi részvényesével, az olasz Enellel.

Hivatalosan azonban egyelőre nem erősítették ezt meg. "Keressük a növekedés lehetőségét. Folyamatosan érdeklődünk különböző projektek iránt. A cégpolitikánk részét képezi azonban az, hogy nem kommentáljuk ezeket a spekulációkat" - jelentette ki a HN riporterének érdeklődésére Helena Aatinen, a Fortum szóvivője.

A lap úgy tudja, hogy a finnekkel már elkezdődött az ún. due-dilligence folyamat, amely tulajdonképpen egy céges átvilágítást takar, amely során a potenciális befektető belenézhet azokba a könyvelési és nyilvántartási dokumentumokba vagy szerződésekbe, engedélyekbe, amelyek befolyásolhatják a vásárlást.

A 66 százalékos tulajdonrészért a korábbiakban már érdeklődést mutatott a cseh energetikai cég, a ČEZ, a magyar MVM Group és a Slovnaft konzorciuma, valamint az EPH (Energetický a průmyslový holding) nevű cseh-szlovák pénzügyi csoport.

A Fortum több európai országban folytat tevékenységet, a skandináv és a balti államok mellett Lengyelországban és Oroszországban is.

A HN megkérdezte a Redbaenk társaság szakértőjét, Radek Plíšeket, aki szerint a Fortum érdeklődése világos, hiszen a szlovákiai céges tulajdonrész megvásárlásával újabb pozíciót szerezhetnének a régióban.

A finnek mellett szólhat az, hogy részt vesznek a finnországi Oikiluoto atomerőművének megépítésében. Szlovákiában az Enelnek gondjai akadtak a mohi atomerőmű építkezésének befejezésével, és a beruházótól többek között annak sikeres lezárását is várják.

Michal Šnobr, a J&T Bank elemzője szerint ez az elvárás egy tapasztalt stratégiai partner jelentkezését segítheti, márpedig ilyenből az atomenergetika terén szerinte nincs sok Európában.

A gazdasági minisztérium szóvivőjén, Miriam Žiakován keresztül nem kívánta kommentálni, hogy a finneket preferálnák-e. Úgy reagáltak, hogy a tulajdonrészt az Enel értékesíti, nem pedig az állam.

Az Enel eredetileg már tavaly el akarta adni a tulajdonrészt, majd azonban Szlovákiából való távozását az idei évre halasztotta. A szlovákiai tulajdonrészét azért kívánja eladni, hogy csökkentse a vállalatcsoport adósságát. Már 2014-ben 40-ről 36 milliárdra szerette volna csökkenteni az eladósodottságát. Ez azonban nem sikerült, csak 38 milliárdra.

A Szlovák Villamosművek a legnagyobb áramszolgáltató Szlovákiában. Az olasz Enel 2006-ban vált a többségi részvényesévé, amikor megvásárolta a 66%-os részvénycsomagot. A társaság 34%-át a szlovák állam birtokolja.

HN/para