Dagad a botrány az ebédjegyek körül – hamarosan akár el is tűnhetnek a piacról

2015. február 28. - 18:18 | Belföld

A Gazdasági Versenyhivatal (PMÚ) azt állítja, hogy kartell-gyanús esetet fedeztek fel a Szlovákiában is ebédjegyeket forgalmazó cégek körül.

A hivatal megállapításai szerint öt ebédjegyeket forgalmazó vállalat kötött egymás közt olyan megállapodást, hogy azzal a gazdasági versenyt korlátozzák. A vállalatok ugyanis megegyeztek, hogy arra fogják kényszeríteni az üzletláncokat, egy vásárlás alkalmával a pénztárnál ne fogadjanak el ötnél több ebédjegyet.

Mindezt azért akarták, hogy ügyfeleik inkább éttermekben használják fel az általuk kiállított jegyeket, ebből ugyanis nagyobb jövedelmük származik, mintha az emberek az üzletláncokban fizetnének ebédjegyekkel.

A Gazdasági Versenyhivatal azonban rájött a vállalatok megállapodására, ezért jelenleg mindent megtesznek, hogy felderítsék a kartell-ügy részleteit. Azzal kapcsolatban, hogy minek vagy kinek köszönhetően jutottak el a megállapításig, egyelőre nem bonyolódtak részletekbe.

Az ebédjegyekkel kapcsolatos témát pár évvel ezelőtt Igor Matovič is felvetette a parlamentben. A képviselő akkor azt javasolta, hogy az alkalmazottak szabadon dönthessék el, hogy ebédjegyeket, vagy azzal megegyező összegű készpénzt szeretnének a fizetésük mellé kapni.

Matovič nem tartja kizártnak, hogy ismét felvetik a parlamentben, elmondása szerint azonban anno a smeresek azzal érveltek, hogy ha nem adnak ebédjegyeket az alkalmazottaknak, azok nem fogják az arra adott készpénzt ételre fordítani és éhesek maradnak. Matovič szerint ez egy igazán primitiv érvelés volt a Smer részéről.

A Nový Čas megkérdezte az egyes üzletláncokat, valóban korlátozzák-e az egy vásárlásra beváltható ebédjegyek számát. Az eredmény egyhangú: sem a Tesco, sem a Billa, sem pedig a Lidl nem korlátozza a felhasználható ebédjegyek számát.


(čas.sk)