EGÉSZSÉGÜGY: Kiska visszadobta az elsőbbségi rendelést eltörlő törvényt

2015. március 4. - 19:48 | Belföld

Az államfő szerint minden pácienst konkrét időpontra kellene berendelni, tekintet nélkül az anyagi helyzetére.

EGÉSZSÉGÜGY: Kiska visszadobta az elsőbbségi rendelést eltörlő törvényt

Andrej Kiska visszadobta az egészségügyi ellátásról szóló törvény parlament által jóváhagyott módosítását, melynek része volt az elsőbbségi rendelés eltörlése is. Erről Elena Bianchi, a köztársasági elnöki iroda sajtóosztályának munkatársa tájékoztatott szerdán. Hangsúlyozta, az államfő azt javasolta, hogy a parlament teljes egészében utasítsa el a törvényt.

"A törvény visszautalásával nem vonom kétségbe az egészségügyi ellátást nyújtók által kiszabott illetékek szabályozásának megalapozottságát, sem a törvényhozó testület alapvető jóindulatát" - jegyezte meg Kiska, hozzátéve, hogy a szabályozás módját nem tartja helyesnek.

Kifogásokat emelt ugyanakkor az elsőbbségi rendelés eltörlése kapcsán is. "A páciensek vizsgálatra történő berendelése meghatározott időpontban természetesnek kellene, hogy legyen, mégpedig tekintet nélkül a szociális helyzetükre, anyagi lehetőségeikre, lakhelyükre és a betegségük típusára" - fogalmazott.

Az elnök úgy látja, hogy ennek kéne az alapnak lennie, amely lehetőséget ad az orvosnak a betegei menedzselésére úgy, mint ahogy az megszokott az EU más tagállamaiban.

SME/para