Szlovákiai kiadók fogtak össze a Panta Rhei és a J&T monopóliuma ellen

2015. március 4. - 13:38 | Belföld

Több mint harminc kiadó írta alá azt a közös nyilatkozatot, melyben tiltakoznak a Panta Rhei bolthálózat és az Ikar nevű disztribúciós cég praktikái ellen.

Szlovákiai kiadók fogtak össze a Panta Rhei és a J&T monopóliuma ellen

A kiadók a könyvpiac monopolizációja ellen fogtak össze. Figyelmeztetnek az arányok változására a Panta Rhei könyvesbolt-hálózat és az Ikar disztribúciós társaság tulajdonosi körében, mivel közléseük szerint mindkettő irányítását átvette a J&T pénzügyi csoport - írja a SME.

"Azt az eljárást, amelyet a Panta Rhei folytat, nem tartjuk tisztességesnek és korrektnek, mivelhogy arroganciát és tisztességtelen praktikákat emelnek be a könyvkereskedelembe" - írják a nyilatkozatban. Példaként említik az aránytalan és a könyvkiadók számára meglehetősen előnytelen kereskedelmi és árkedvezményi feltételeket, valamint az arra tett javaslatokat, hogy kizárólagosan az Ikar hálózatán keresztül szállítsák a könyveket.

Nyilatkozatukban megemlítik a nagyszombati City Aréna bevásárlóközpont tervének ügyét, ahol úgy látják, a Panta Rhei túllépte a konkurenssel szembeni etikus magatartás határait, amikor egyszerűen kiszorította onnan versenytársát, a Martinust.

A Monopolellenes Hivatal Zuzana Bónová irodavezető szerint nem vizsgálódik, mivel nincs mit vizsgálni. Azzal érvel, hogy az Ikar nem rendelkezett akkora forgalommal, hogy a felvásárlását a piaci koncentráció törvényi feltételei miatt vizsgálni kellene.

A SME megkérdezte az Ikar igazgatóját, aki nem kívánt minderre reagálni, ellenben a Panta Rhei által kiadott nyilatkozatra hivatkozott. A Panta Rhei közölte, hogy tudatosítja könyvpiaci felelősségét és tiszteli a kiadókat, mint kulcsfontosságú partnereit. Elutasítja viszont azokat a vádakat, hogy veszélyeztetné és elferdítené, monipolizálná tevékenységével a piacot, egyszersmind a vádakat a kiadók érzelmi megnyilvánulásának tartja. Hozzáteszik, hogy nincsenek monopolhelyzetben, mivel a könyvek kiskereskedelméből "csak" kb. 30%-ot hasítanak.

A J&T nem kívánt reagálni. Jana Jarošová szóvivő annyit közölt, hogy sem tulajdonosi, sem menedzseri szempontból nem kötődnek a Panta Rheihez.

A Panta Rhei állítja, hogy nem tulajdonosuk a J&T, csak a bankjának a kliensei, mivel ott vettek fel hitelt

A kiadók szerint ugyan nem beszélhetünk monopóliumról, de az Ikra és a Panta Rhei magatartása ehhez vezet. "A forgalom mintegy 1%-a maradna nálunk, de így már többet ér az is, ha egy határidős számlát nyitunk a bankban és nem foglalkoztatunk embereket, minthogy könyveket adjunk ki" - jelentette ki Ján Gregor a Premedia kiadótól.

Aňa Ostrihoňová az Inaque kiadótól úgy látja, hogy önmagukkal mennének szembe, ha hat euróért adnának ki egy könyvet, és háromért árulnák. Ivan Harman a zsolnai Artis Imnis kiadótól pedig azt mondta, hogy már jelenlegi is túl nagyok a kedvezményeik a disztribúciós cégeknek, és az ilyet leginkább a kisebb kiadók érzik meg.

SME/para