A 15 legszegényebb ország közé került Szlovákia

2015. március 5. - 08:29 | Belföld

A Bloomberg ügynökség összeállításában csak a világ országainak harmada szerepel - olvasható a Denník N hírportálján.

A Bloomberg ún. szegénységi indexe alapján Szlovákia a 15 legszegényebb ország közé tartozik 2015-ben. A lista összeállításához egyébként meglehetősen egyszerű metodikát használnak: a munkanélküliség és az infláció mértékét vizsgálják az adott országban.

Az elemzők a híres, Nobel-díjas közgazdász, Milton Friedman szavait idézik, aki az inflációt egyszer egy olyan betegséghez hasonlította, amely tönkreteheti a társadalmat. A Bloomberg ehhez hozzáteszi, hogy az infláció kiegészülve a magas munkanélküliséggel jelenti a szegénységet.

A Bloomberg elemzése alapján a világ legszegényebb országa magasan Venezuela (az index értéke 86,5), azt követi Argentína (32), Dél-Afrika (29,3), Ukrajna (27) és Görögország (23,4). Szlovákia (12,4) a tizennegyedik ezen a listán, de olyan európai országok is elé kerültek, mint Spanyolország (22,25), Portugália (13,5), Olaszország (12,7).

A lista mindössze 51 országot tartalmaz, ebbe beleértve az eurózónát is, amely 11,2-es értéket kapott. Szlovákia szomszédos országai közül Lengyelország a 19. (11), Csehország a 31. (7,6), Magyarország pedig a 33. (7,5), Ausztria pedig már a 15 legjobb gazdasághoz tartozik, ott a 11.

A teljes lista ITT található.

Szlovákiában elsősorban a munkanélküliség magas, ám már csökkenésnek indult, és idén 13% körül mozoghat. A kormány alá tartozó Pénzpolitikai Intézet munkatársa, Branislav Žúdel szerint az index azért csalóka, mert a fejlődő országokban a szürke gazdaság és a háztáji termesztés miatt nehéz meghatározni a munkanélküliség valódi mértékét, emellett a lista nem tartalmaz sok, valóban szegény országot. Az afrikaiak közül például csak a viszonylag fejlett Dél-Afrikai Köztársaság került be a legszegényebb tizenötbe.

Žúdel elmondta, hogy az index másik hiányossága, hogy nem veszi figyelembe a deflációval egybekötött masszív recessziót. Tehát ha például a munkanélküliség 20%-ot emelkedik, míg az árak ugyanennyit csökkennek, akkor az index nem változik. Leszögezi, hogy az infláció alapján nem lehet mérni a szegénységet, mivel "nem az a fontos, hogy mennyibe kerül a kenyér, hanem hogy reálisan mennyit tudnak vásárolni az emberek".

Michal Mušák, a Slovenská sporiteľňa elemzője szerint ugyan Szlovákia a gyengébb országok közé tartozik, ha a legfejlettebbeket vesszük figyelembe, de biztosan nem a legszegényebbek közé az egész világon. A szegénységi index szerinte ugyanakkor megalapozott, mivel azokat a mutatókat veszi figyelembe, amelyek az embereket leginkább érintik.

A lista másik végén egyébként Thaiföld (1,6) áll, Svájc (2,4) a második és Japán (4,5) a harmadik. Őket Dél-Korea, Tajvan, Dánia és Kína követi, majd az USA, Norvégia, Nagy-Britannia és Ausztria következik. Németország "csak" a tizenötödik.

Denník N/para