SÝKORA-GYILKOSSÁG: 18 évvel a pozsonyi Holiday Inn parkolójában történt kivégzés után kezdődik a per

2015. március 9. - 14:57 | Belföld

Több mint 18 évvel azután, hogy meggyilkolták a 90-es évek rettegett pozsonyi maffiavezérét, Miroslav Sýkorát, elkezdődik a tárgyalás a feltételezett gyilkosai ügyében.

[[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"75518","attributes":{"alt":"Foto: SITA","class":"media-image","style":"width: 660px; height: 482px;","title":"Luboš Ferust elővezetik a tárgyalásra","typeof":"foaf:Image"}}]]

A nyitrai alvilág egykori feltételezett vezére, a Miroslav Sýkora meggyilkolásával vádolt Ľuboš Ferus

Március 10-én, kedden kezdődik a per a Pozsonyi I. számú járásbíróságon. A tárgyalás a vád ismertetésével kezdődik, majd meghallgatják a négy vádlottat is. A tárgyalás március 11-én, szerdán is folytatódik.

A bíróság szenátusa csaknem öt hónapon keresztül tanulmányozta a kiterjedt vádiratot azt követően, hogy tavaly júliusban benyújtotta az ügyész a vádemelési javaslatot - közölte Pavol Adamčiak bírósági szóvivő.

A gyilkossággal Marek Ľuptákot, Richard Benčičet és Milan Majtant, valamint a nyitrai alvilág egykori vezérét, Ľuboš Ferust vádolják. Egy nappal azután, hogy benyújtották ellenük a vádemelési javaslatot, Feruson kívül a másik három, addig vizsgálati fogságban lévő vádlottat szabadlábra helyezték, mégpedig az ügyésznő által elkövetett eljárásbeli hiba miatt. Tudniillik a Legfőbb Ügyészség ügyésznője nem nyújtotta be vádemelési javaslatát a meghosszabbított vizsgálati fogság leteltéig. Ľuboš Ferus azért maradt börtönben, mert 2013 szeptemberében jogerősen három év börtönt kapott a nyitrai cukorgyárral összefüggésben elkövetett gazdasági bűncselekmény ügyében, korábban pedig zsarolásért és köztisztviselővel szembeni támadásért is elítélték.

A Sýkora-gyilkosság

Miroslav Sýkorát 1997. február 7-én gyilkolták meg - a pozsonyi Bajkalsá utcai Holiday Inn hotel előtt lőtték agyon. Azt nem tudni, miért ment a hotel parkolójába, ahol érkezése után ismeretlen tettesek azonnal tüzet nyitottak rá.

Nem sokkal később felmerült olyan információ, hogy a pozsonyi alvilág egy másik, Duran néven ismert alakja, Peter Križanovič rendelte el Sýkora meggyilkolását. Ezzel kapcsolatban több teória is felmerült. Križanovičot nem sokkal Sýkora meggyilkolása előtt próbálták megölni éppen a klán tagjai, eközben pedig elveszítette egyik lábát. Ami akkor nem sikerült, az Sýkora halála után már igen: a 27 éves Križanovičot a kocsija mellé parkolt autóba rejtett pokolgép ölte meg, amikor felrobbant.

A szembenállásuk mögött sokan a VÚB nyitrai bankfiókjának 1996-os kirablásakor szerzett 200 milliós zsákmányt vélik, amelyen nem tudtak megosztozni. A pénz elosztásával kapcsolatban Szlovákia-szerte erőszakos bűncselekmények és gyilkosságok sorát követték el.

Sýkora neve még ma is ismert és félelmet keltő Pozsonyban, holott egyik követője, František Borbély szerint, aki jelenleg kábítószeres bűncselekmény miatt ül, a Sýkora-klán egységes egészként már régóta nem létezik.

Miroslav Sýkora az alvilág átlagon felüli intelligenciával rendelkező feje volt. Sýkora diplomatagyermek volt, őt Alexander Belovič vonhatta be az alvilági körökbe, akivel Moszkvában diplomáciát tanultak. Sýkora apja az orosz fővárosban dolgozott. Ott már különböző ügyleteket hajtottak végre, majd ott vette fel a kapcsolatot az orosz maffiával. Pozsonyban újságírást tanult, ám harmadikban kidobták. Már a főiskolán egy erős csoportot alakított ki maga körül, akikhez gyújtogatások, zsarolások és több nagyobb rablás is köthető. A csoportja tagjai nem is nagyon ismerték egymást.

Pozsonyban a Belovič-Sýkora-Takáč hármas alakította ki az alvilág fősodrát. Eleinte ki akarták kerülni az oroszokat, de Sýkora erősködött. Belovič ellenezte, vélhetően ezért kellett meggyilkolni. A banda ezt követően vált szét a Sýkora és a Takáč által vezetett ágra.

Sýkora szofisztikált metódusokat alkalmazott. A csoportja nem a nyers erővel tett szert pénzre, hanem fenyegetésekkel, amihez edzőtermekben jártas izomagyakat bérelt fel. Őket "vastagnyakúaknak" kezdték nevezni. Az ilyen úton szerzett pénzt Sýkora nem költötte el, hanem a cégein keresztül társaival tisztára mosta.

Sýkorát gyanúsították Róbert Remiáš 1996 áprilisában történt meggyilkolásának megtervezésével is, amit aztán Jozef Roháč hajthatott végre. Remiáš 1996-ban halt meg 26 évesen, mikor felrobbant autója. Állítólag Oskar Fegyveresnek, a SIS tagjának összekötője volt Michal Kováč fiának elrablása ügyében. Fegyveres állította, hogy a rablás mögött az Ivan Lexa vezette SIS áll, majd külföldre menekült, és onnan tartotta a kapcsolatot Remiáš-sal.

Sýkora meggyilkolása kapcsán felmerültek olyan hírek is, hogy egyre közelebb került magas rangú állami és titkosszolgálati tisztviselőkhöz, ezért kellett kiiktatni. Ekkor viszont már a Kýbel néven ismert Róbert Lališ került a klán élére.

Sýkora halála előtt állítólag azzal is dicsekedett, hogy a vagyona már meghaladta az egymilliárd koronát, és hogy nem jelentett számára problémát megveretni egy parlamenti képviselőt és egy volt híres énekest sem, akik balhéztak az egyik klubjában.

TASR/para