Természettudományt és technikát taníthatnának a szlovákiai óvodákban

2015. március 9. - 12:38 | Belföld

A gyermekek természetes kíváncsiságára épülő progamot indíthatnának ősztől a szlovákiai ovikban.

Természettudományt és technikát taníthatnának a szlovákiai óvodákban

Ennek munkaverzióját már decemberben bemutatta az oktatásügyi minisztérium, és azóta is fent van a weboldalán - írja a SME. Azóta sem készült el ugyanakkor a végleges verzió, és még nem írta alá Juraj Draxler miniszter sem.

A Szlovák Tanítói Kamarához tartozó óvodai részlet szerint Draxler nem is veszi ezt egészen komolyan. Andrea Benková szerint 2008-ban is volt már hasonló helyzet, és az óvodák a tervezett változásokra akkor sem voltak felkészülve.

Martin Dorčák az oktatásügyi minisztériumtól pénteken azt üzente, hogy hétfőn írja alá a tárcavezető az óvodák állami oktatásügyi programját. Állásfoglalásukban az áll, hogy egy nagyon fontos dokumentumról van szó, amely az egész óvodai képzést befolyásolja az oktatás módjának és tartalmának szempontjából is.

Az óvónőknek képzéseken kellene részt venniük, Benková szerint azonban ezt június végéig kellene teljesíteniük. Némely óvodákból olyan visszhangja van a programnak, miszerint az óvodák már jobban fognak hasonlítani az iskolára.

Branislav Pupala professzor, aki az Állami Oktatásügyi Intézetben Ondrej Kaščákkal együtt vezette a programot előkészítő csapatot, leszögezte, hogy a program célja egyáltalán nem az, hogy a klasszikus iskolai módszerrel oktassa a gyerekeket.

A gyerekek játszhatnak például a földdel, és különböző szerszámokat is kipróbálhatnak majd más és más felületeken, hogy ezáltal is megtapasztalhassák a köztük lévő eltéréseket. A gyerekeket arra igyekszenek rávezetni, hogy gondolkodjanak azon is, hogy tévedtek-e.

Mindehhez azonban hiányoznak az óvodákban a megfelelő eszközök, és az óvónők sincsenek kellően felkészítve.

SME/para

Címkék: óvodák