Alig valakit érdekel, hogy visszakapja elveszített szlovák állampolgárságát

2015. március 10. - 14:59 | Belföld

Egyelőre nincs tömeges érdeklődés a szlovák állampolgárság visszaállítása iránt azoknak a volt kettős állampolgároknak a körében, akik a 2010-ben elfogadott állampolgársági törvény miatt veszítették el szlovák állampolgárságukat - tájékoztatta az MTI-t Ivan Netík, a szlovák belügyminisztérium sajtóosztályának vezetője kedden.

Alig valakit érdekel, hogy visszakapja elveszített szlovák állampolgárságát

Az állampolgárság visszaállítását egy februártól alkalmazott szlovák belügyminiszteri rendelet teszi lehetővé. Ennek értelmében kérvényezhetik szlovák állampolgárságuk visszaállítását azok, akik egy másik ország állampolgárságának felvétele miatt veszítették el azt. A kérvények elbírálásánál ugyanakkor döntő szempont az, hogy az igénylő az adott időpontban rendelkezett-e bejegyzett lakhellyel abban az országban, amely állampolgárságának felvétele után a szlovákot elveszítette.

A kérvények ilyen szempontú elbírálása a gyakorlatban azt jelenti, hogy a rendelet nem hoz érdemi változást azon szlovákiai magyar állampolgárok túlnyomó többsége számára, akiket a hatályos szlovák törvény eddig megfosztott szlovák állampolgárságuktól, miután bejelentették a hatóságoknak a magyar állampolgárság felvételét.

A lehetőséggel - a kérvény beadásával - eddig 13 ember élt, közülük egy adta be kérvényét Szlovákia budapesti külképviseletén - mondta el Ivan Netík. Hozzátette: egyelőre még egy kérvényről sem született döntés, azok feldolgozása és elbírálása várhatóan néhány hetet vesz igénybe.

MTI/para