ČERNÁK: Elegem van, szégyellem a sötét múltam, beszélni fogok!

2015. március 10. - 12:59 | Belföld

Nagy szavak hangzottak el Mikuláš Černák szájából a dunahidasi kettős gyilkosság perében hétfőn.

ČERNÁK: Elegem van, szégyellem a sötét múltam, beszélni fogok!

A 2004-es dunahidasi kettős gyilkossággal kapcsolatban a Pozsonyi I. számú járásbíróságon Radoslav Minár és Róbert B. büntető perében tett tanúvallomást kedden az egykor rettegett szlovákiai alvilági vezér, aki az ilavai fegyházban tölti a számos gyilkosság miatt kiszabott életfogytiglani börtönbüntetését.

2004-ben Branislav Adamčo és társai egy Juraj Gál nevű egykori rendőrt akartak eltenni láb alól. Dunahidason tüzet nyitottak az ő kocsijára, de csak ezután derült ki, hogy abban a pillanatban ő nem ült a kocsiban, csak az élettársa és a tízéves kisfia.

Černák már korábban közölte, hogy Adamčo az ilavai börtönben beszélt neki a gyilkosságról. Az egykori maffiavezér elmondása szerint Karol Mello vallott kudarcot Gál megfigyelésében, emiatt halt meg a nő és a kisfiú.

"Branislav Adamčo volt az, aki lelőtte a nőt és a kisfiút abban az autóban. A szó szoros értelmében gépfegyverrel kivégezte őket. Ezért teszek most tanúvallomást. A megrendelő Radoslav Minár volt, aki Karol Mellót kereste fel ezzel. 18 éve vagyok börtönben, ebből 16 és fél évig senki ellen nem tanúskodtam. Négyévente járok a bíróságokra, ahol cáfolnom kell mindenféle harmadosztályú maffiózó hazugságait. Lelkileg belefáradtam ebbe. Azt mondtam, hogy elég volt, beszélni fogok. Szégyellem a sötét múltamat, tanúskodni fogok. Ez a mostani csak egyike azoknak az eseteknek, amelyekben tanúvallomást teszek" - szögezte le Mikuláš Černák.

"2010-ben kapcsolatban voltam Branislav Adamčoval az ilavai fegyházban, a védelmi stratégiánkat készítettük elő. A 90-es években számos erőszakos bűncselekményt követtünk el együtt, ideértve a Mello-testvéreket, Ivant és Karolt is, akik most Belizében vannak. Ők a 90-es évek közepén csatlakoztak hozzánk" - mesélte Černák, aki az erről szóló levelét korábban már eljuttatta a Legfőbb Ügyészségnek és a Pozsonyi I. számú járásbíróságnak is.

"Juraj Gál meggyilkolásának indítéka az én tudomásom szerint valamilyen játéktermekbeli részesedés megszerzése volt. Az ő helyére ültették volna be Karol Mellót" - mondta.

Adamčoék ügyét egy különálló perben, áprilisban tárgyalja a pozsonyi járásbíróság egy másik szenátusa. Tavaly márciusban már döntöttek arról, hogy Karol Mellót szökött bűnözőként kezelik, és így távollétében is tárgyalhatják az ügyet.

Černák és Adamčo korábban már egymásnak ugortak egy szembesítés alkalmával

ČERNÁK: „A mi időnkben ilyet nem csináltak”

"Branislav Adamčo nem ismerte be, hogy személyesen ő lőtt, de több alvilági forrásomtól úgy értesültem, hogy ő lőtt, és én is meg vagyok róla győződve, hogy ő lőtt. Ilyen dolgokat a mi időnkben nem csináltak. Soha, még akkor sem, amikor háború dúlt az alvilágban. Nem gyilkoltak ártatlanokat, és különösen nem gyerekeket. Soha nem vallottam senki ellen, pedig már 17 éve börtönben vagyok. Azt mondtam, hogy elég, és beszélni fogok. Nem személyes indíttatásból vallok most Karol Mello és Branislav Adamčo ellen. Én gengszter voltam, de soha nem gyilkoltam ártatlanokat és gyerekeket" - emlékeztetett.

ADAMČO: „Te patkány, azt reméled, feltételest kaphatsz”

Miközben szembesítették Černákot és Adamčot, vitára is sor került köztük. "Én az elítéltekkel soha nem beszélek bűnügyekről. Soha. Csak is az ügyvédekkel. Te patkány, csak azért vallasz most, mert azt reméled, pár év múlva eljön az ideje annak, hogy feltételesen szabadlábra helyezhetnek. Ha viszont nem, akkor nagyon sokáig Ilaván maradsz..." - reagált Černák szavaira Adamčo.

Adamčo szerint Černák bosszút akar állni Mellón, és már 2002 óta a rendőrség bizalmasaként tevékenykedik.

TASR/para