Április 1-től mindenkinek sorakoznia kell az orvosnál!

2015. március 11. - 12:54 | Belföld

Bár Andrej Kiska államfő korábban megvétózta az egészségügyi ellátásról szóló törvénymódosítást, a parlament most mégis elfogadta azt, így a köztársasági elnöknek nem marad más választása, mint hogy aláírja a módosított jogszabályt.

Április 1-től mindenkinek sorakoznia kell az orvosnál!

A 150 tagú törvényhozásban 81 parlamenti - jobbára kormánypárti - képviselő szavazott másodszor is a módosító javaslat mellett. Andrej Kiska egyébként a törvénymódosítást teljes egészében visszautasította, így a képviselők nem tudtak rajta változtatni, csak két lehetőségük maradt: vagy támogatják a módosítást vagy nem.

Viliam Čislák (Smer-SD) egészségügyi miniszter elmondása szerint a törvénymódosításon két évig dolgoztak. "Hangsúlyozni szeretném, hogy a törvénymódosítást a páciensek érdekében, és az ő észrevételeik alapján vittük végbe, világossá akartuk tenni, miért kérhetnek pénzt a rendelőkben, és miért nem" - nyilatkozta a törvénymódosítás újbóli elfogadása után a miniszter.

Čislák szerint az idáig folytatott gyakorlat során a pácienseket túszul ejtették a szolgáltatók és a biztosítók. Az egészségügyi miniszter hozzátette, hogy véleménye szerint az orvosoknak már így is elég pénzük van arra, hogy megfelelő mértékben ellátást nyújtsanak a betegek számára.

A módosítás április 1-jén lép hatályba, így onnantól a következő igazolásokért és szolgáltatásokért cserébe nem kérhetnek illetéket az orvosi rendelőkben:

• elsőbbségi rendelés

• recept kiírása

• iskolai igazolás

• munkahelyi igazolás

• gyógyfürdő kérelmezése

Andrej Kiska államfő egyébként nem a fizetős, soron kívüli vizsgálat eltörlését kifogásolta. Az Európai Unió legtöbb országában ugyanis az időpontért nem kérnek pénzt az orvosok. A páciensek menedzselése az orvosi rendelő feladata, amit a biztosító térít meg.

Kiska azt nehezményezte, hogy a törvénymódosítás nem elég egyértelmű, mivel egyes részeit máshogy értelmezik az orvosok, máshogy a minisztérium, és máshogy a biztosítók.

Olyan esetekről van szó, amikor az orvos pénzt kérhet azokért a műveletekért cserébe, melyeket végrehajt. Például, amikor egy nőgyógyászati rendelőben van ultrahang, de használatára az orvos nem szerződött le a biztosítóval. Ettől még a műszerrel kivizsgálhatja az adott pácienst, viszont a biztosító ezt nem téríti meg. Ma ez úgy működik, hogy ha a páciens akarja, az orvos kivizsgálhatja őt az ultrahanggal, de fizetnie kell a szolgáltatásért. Olyan orvosnál viszont, aki szerződéses ultrahangot használ, a biztosító fizet, nem a páciens.

Vizsgálat pénzért cserébe

A módosított törvény egyik értelmezése szerint áprilistól nem lesz lehetséges, hogy az orvos pénzt kérjen az ultrahangért, ha van szerződése a biztosítóval, ha nincs - mivel az új szabály úgy szól, hogy nem lehet a pácienstől pénzt kérni olyan szolgáltatásért cserébe, amit a biztosító megtérít. Legalábbis a törvény nem szól egyértelműen arról, hogy ez általánosságban vonatkozik-e mindenre, vagy kivételt képeznek-e például az olyan fent említett esetek, amikor például egy ultrahang nincs leszerződve a biztosítóval.

Ha ez az értelmezés helyes, akkor a páciens csak olyan orvostól kérhetne ultrahangvizsgálatot, akinek szerződése van a biztosítóval az ilyen vizsgálatok elvégzésére. Kiskának pontosan ezt a részletet kritizálta, mivel szerinte így korlátozzák a beteg szabad orvosválasztását.

Az orvosok ugyanezért elégedetlenek a módosított törvénnyel. Pásztor László, a Magánorvosok Szövetségének elnöke úgy nyilatkozott, hogy elég lett volna egy ötszavas módosítás ahhoz, hogy az egész egyértelműbb legyen, de ez nem történt meg. "Elég lett volna leírni azt, hogy az orvos nem kérhet pénzt a páciensektől olyan szolgáltatásért, amit a biztosító térít" - mondta Pásztor.

Viliam Čislák egészségügyi miniszter kedden a parlamentben kinyilatkoztatta, hogy a módosított törvény hatályba lépését követően az orvosok kérhetnek pénzt olyan szolgáltatásokért, melyek megtérítésére nincs szerződésük a biztosítóval.

(tasr/para)