Fico 350 millió eurós pert készül indítani a bősi vízi erőmű kapcsán az Enel ellen

Robert Fico 350 millió eurót követel a Szlovák Villamosművektől, melynek többségi tulajdonosa az olasz Enel.

Fico 350 millió eurós pert készül indítani a bősi vízi erőmű kapcsán az Enel ellen

A miniszterelnök ezt a parlamenti kérdések órájában jelentette ki csütörtökön. Követelését a Pozsonyi Kerületi Bíróság döntésére alapozza, amely érvénytelennek mondta ki a bősi vízi erőmű működtetéséről a villamosművekkel kötött szerződést, ami által az erőmű feletti irányítás teljes mértékben visszakerült az államhoz.

Fico szerint az állam visszakövetelheti azokat a pénzösszegeket, amelyeket az érvénytelenné vált szerződés alapján fizettek ki az eddigiekben. "Bepereljük a Szlovák Villamosműveket, amely az olasz Enel kezében van, mégpedig 350 millió euróra" - szögezte le.

Hangsúlyozta, hogy a kormány érdeke, hogy az állam a stratégiai vállalatokat illetően a lehető legerősebbé váljon.

A bősi vízi erőművet jelenleg már a Vízgazdálkodási Építkezési Vállalat kezeli, és Fico szerint ennek így is kell maradnia. "Ezáltal minden bevétel, 100 millió euróról beszélünk, a vízgazdálkodási vállalathoz kerül, ami állami cég" - húzta alá.

A közelmúltig az említett szerződés szerint a Szlovák Villamosművek működtették a bősi vízi erőművet, Fico azonban előnytelennek nevezte a szerződést. Ugyan a nemzetközi előírások miatt az erőművet nem lehetett privatizálni, de Fico szavai szerint a magánosított villamosművek minden indok nélkül megkaparinthatták évente az erőműből származó pénz 35%-át, ami 100 millió körüli éves bevételnél 35-40 millió eurót jelent.

TASR/para