Ismert szlovák vállalkozók, sportolók, orvosok, modellek moshatták a pénzüket a svájci HSBC-nél!

2015. március 12. - 10:49 | Belföld

A szlovák Pénzügyi Hatóság már megkapta azok listáját, akiknek a pénzét a svájci HSBC kezelte.

Ismert szlovák vállalkozók, sportolók, orvosok, modellek moshatták a pénzüket a svájci HSBC-nél!

Számos szlovák személy is rajta van azon a listán, akiknek a brit HSBC svájci fiókja éveken keresztül segíthetett abban, hogy az adóhatóságok elől elrejtsék a jövedelmük egy részét, tisztára mossák azt, vagy egyszerűen elkerüljék az adófizetést.

A szlovák Pénzügyi Hatóság kedden kapta meg a listát, amelyen 25 szlovákiai személy neve szerepel. František Imrecze, a hatóság igazgatója közölte, hogy személyesen voltak Franciaországban a listáért, mivel érzékeny adatokról van szó.

A listán szereplő nevek közül egyet sem hoztak nyilvánosságra, azokat megvizsgálják a rendőrséggel és az ügyészséggel együttműködve.

Némelyek foglalkozását ugyanakkor elárulták. "Találhatóak rajta ismert vállalkozók, sportolók, orvosok és modellek" - jegyezte meg Patrícia Macíková szóvivő. Hozzátette, hogy a számláikon tartott pénzösszegek eltérőek, az egyiken viszont például 3,5 millió euró volt. Az adatok a 2005-ös és 2006-os évekből származnak.

Az a több ezer dokumentum, amely igazolja, hogy a HSBC svájci vállalata Szlovákiából származó pénzt is mosott, az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma (ICIJ), a francia Le Monde és a brit The Guardian birtokába jutott, és ők nevezték el az egész ügyet Swiss Leaks-nek.

Az ezekben szereplő adatok rossz fényt vetnek a bank 203 országból származó 106 ezer ügyfelének 30 ezer számlájára, amelyeken 2006 és 2007 között mintegy 100 milliárd dollár szerepelt.

Szlovákiával 147 bankszámla hozható kapcsolatba, amelyeken 2006-ban 48,7 millió dollárt tartottak, a legmagasabb összeg egyetlen számlán 10,5 millió dollár volt.

Az ICIJ szerint 60 személy köthető Szlovákiához, közülük azonban csak hatan állampolgárok. Imrecze ugyanakkor 25 személyt említett. A kettő közti különbség abban állhat, hogy némely számlánál szlovák lehetett a közvetítő, vagy segíthetett a számla megalapításában.

A francia hivataloknak egy bizonyos Hervé Falciani szolgáltatta ki az adatokat, amelyeket a HSBC informatikusaként 2006 és 2007 között lopott el a banktól. Az adatokból kiderült ugyanis az is, hogy nemcsak adócsalásokat fedezhet a bank, de terroristák pénzelését, drogokkal, fegyverekkel és az ún. véres gyémántokkal való kereskedelmet is.

SME/HN/para