HSBC-botrány: Íme a szlovák lista - Hantuchová és ifjabb Kováč egyik elrablójának neve is rajta van

2015. március 13. - 09:36 | Belföld

A Denník N megszerezte azt a listát, amelyen a svájci HSBC-ben a 2005-2006-os vizsgált időszakban számlával rendelkező szlováiaiak nevei szerepelnek.

HSBC-botrány: Íme a szlovák lista - Hantuchová és ifjabb Kováč egyik elrablójának neve is rajta van

A listát a szlovák Pénzügyi Hatóság a francia illetékes hivataloktól kapta meg, folyamatban van a rajta szereplők adóügyi vizsgálata. A listán sportolók, ügyvédek és egyéb prominens személyiségek szerepelnek, ugyanakkor azt tudni kell, hogy maga a tény, hogy a bankban számlával rendelkeztek vagy rendelkeznek, nem törvénybe ütköző.

A brit bank svájci fiókját a 2005-2006-os években számos szlovák híresség használta ki, köztük volt például Daniela Hantuchová szlovák teniszezőnő, illetve két családtagja.

A listán szerepel Igor Grošaft neve is, aki a SITA hírügynökség társtulajdonosa, és akkoriban az SDKÚ-DS jelöltjeként ült a Nemzeti Vagyonalap elnökségében. Tavaly a Penta nevében vásárolt részesedést a Petit Press kiadóban, amely a SME-t és az Új Szót is kiadja.

A vállalkozó a Denník N-nek azt írta sms-ben, hogy nincs és soha nem is volt semmilyen bankszámlája a HSBC-nél sem magánszemélyként, sem a cégeinek. Azt viszont nem tudta megmagyarázni, hogy miért szerepel a neve a listán.

A listán szerepel egy nagy szlovák ügyvédi iroda négy társtulajdonosa is. Közülük Ján Sabol az első Dzurinda-kormány idején az SOP színeiben a gazdasági minisztérium államtitkára volt, ma pedig a szesziparban tevékenykedik.

Megtalálható a francia hivatalok által átnyújtott listán Martin Lieskovský neve is. Ő az az egykori rendőr, aki a Pozsonyi Kerületi Ügyészség egykori vádirata szerint egyike lehetett azoknak, akik külföldre hurcolták Michal Kováč korábbi államfő fiát. Később azzal a Martin Hrbáčekkel együtt vállalkozott, aki állítólag az egész emberrablási ügy egyik főszervezője, ma pedig a lakásmaffia ügyével kapcsolatban áll bíróság előtt.

A rendőrség megkezdte a listán szereplő személyek jövedelmeinek vizsgálatát. A svájci HSBC éveken keresztül sokaknak segíthetett abban, hogy az adóhatóságok elől elrejtsék a jövedelmük egy részét, tisztára mossák azt, vagy egyszerűen elkerüljék az adófizetést. A Pénzügyi Hatóság szerint a listán szereplő egyik szlovák személy bankszámláján a vizsgált időszakban 3,5 millió euró volt.

A 2005-2006-os időszakban meglévő, Szlovákiához köthető számlák többségét még a 90-es években nyitották, ugyanakkor mindez nem jelent sokat, ugyanis akkor sem volt tiltott bankszámlát nyitni Svájcban.

Andrej Leontiev, a TaylorWessing e/n/w/c ügyvédi iroda szakértője a Denník N-nek elmondta, hogy a 90-es években sokan azért nyitottak külföldön bankszámlát, mert nem bíztak a hazai pénzintézetekben. Úgy gondolták, hogy a banki alkalmazottaktól illetéktelen kezekbe, például alvilági személyekhez is eljuthatnak az adataik, akik pedig emiatt zsarolhatták volna őket.

Hangsúlyozta, hogy a sportolók esetében nagy valószínűséggel adózott jövedelemről van szó, mivel a tornákon való szereplésükért és eredményeikért járó juttatásokat már eleve adózás után kapják meg a rendező ország adózási szabályai szerint.

Hozzátette viszont, hogy érthető módon olyanok is szerepelhetnek a listán, akik épp az adózást akarták elkerülni a bankszámla nyitásával, illetve akik esetleg korrupcióból vagy illetéktelen províziókból származó pénzt helyeztek el rajta.

Ha viszont ki is derülne, hogy az illető nem fizetett adót a pénze után, de azt most kifizeti, akkor a törvény azt elismeri, és a büntethetősége megszűnik. A szankció pedig mindössze 5%-os, még ha 10 évig nem is vallotta be.

Denník N/para