Káosz Pozsonyban: akadt dolguk a rendőröknek a neonácik felvonulásán

2015. március 14. - 18:19 | Belföld

Amint arról már korábban beszámoltunk, Szlovákia több részéről is érkeztek nacionalisták szombaton Pozsonyba a Jozef Tiso vezette szlovák állam kikiáltásának évfordulója alkalmából.


Fotó: TASR

A “Menetelés az önálló Szlovákiáért” elnevezésű neonáci felvonulás szombaton dél körül vette kezdetét. Miután a szimpatizánsok megérkeztek a pozsonyi főpályaudvarra, először a Hodža-tér felé vették az irányt.

A felvonulók szerint az "önálló" Szlovák Köztársaság 1939-es megalakulását akarják megünnepelni, valamint követelik Szlovákia szuverenitásának és függetlenségének visszaadását.

A menetet próbálta blokkolni a “Pozsony nácik nélkül” nevű antifasiszta csoport, akik az SNP-térről indulva próbálták a neonáci felvonulók útját állni. A nyilvános tiltakozás mellett a szervezők különféle kísérő programokkal is készültek, dokumentumfilmeket vetítettek a holokausztról, szakembereket szólítottak meg a szélsőjobb térnyerésenek veszélyeivel kapcsolatban.


Fotó: TASR

Az antifasiszta csoport szerint március 14-én Szlovákia történelmének egyik legtragikusabb időpontjára emlékezünk, a fasiszta szlovák állam megalakulására, amely teljes mértékben a hitleri Németország fennhatósága alatt állt. Hasonló véleményt formált meg Andrej Kiska köztársasági elnök is, aki kijelentette, a Tiso-féle Szlovák Köztársaság fennállásának időszaka a szlovák történelem egyik legsötétebb és legszomorúbb periódusa volt.

Több ismert közéleti személyiség is csatlakozott az antifasiszták táborához, jelen volt Milan Ftáčnik, Pozsony korábbi főpolgármestere, Ján Chudík, a Szlovák Nemzeti Felkelés egyik résztvevője és Pavel Traubner, a Szlovákiai Zsidó Hitközségek Központi Szövetségének tiszteletbeli elnöke is.


Milan Ftáčnik (Fotó: TASR)

A menetet rendőrautók és kommandósok kísérték, Tiso híveit igyekeztek letéríteni az SNP-térről, hogy ne találkozzanak az antifasiszta csoporttal. Az Obchodná utcában azonban mégis megpróbálta egy antifasiszta csoport megállítani a szélsőségesek felvonulását, azért a rendőröknek be kellett avatkozniuk. Az egyik aktivistát, Robert Mihályt, láthatóan kevésbé kíméletes módon állították félre.


Fotó: SME

Ezt követően még néhány elszánt aktivista a neonácik nyomába eredt, de a rendőrök megfékezték őket, hogy ezáltal is megakadályozzanak egy újabb lehetséges konfliktust.

A több mint 150 önkéntesből álló újfasiszta csoportnak végül sikerült elérnie a célját, ugyanis elértek a Szent Márton temetőhöz, ahol Jozef Tiso, a fasiszta Szlovák Köztársaság elnöke van eltemetve. A tüntetők közben Tisót dicsőítő szavakat skandáltak, valamint az ellentüntetőket provokálták.

A rendőröknek nem kevés fáradozás árán sikerült megakadályozniuk, hogy a két ellentétes nézeteket valló csoport találkozhasson.

TASR/SITA/para