Úgy nézek ki, ahogy akarok! Közötök?!

2015. március 17. - 14:10 | Belföld

A pedagógusok megkövetelhetik, hogy a diákok rendes öltözetben járjanak az iskolába, viszont nem kényszeríthetik őket egyenruhába.

Sok alapiskolai pedagógus nem igen szíveli, ha diákjaik olyan frizurát hordanak, mint sztárideáljaik és azt sem, hogy a tetkóikkal is őket utánozzák. Ugyanígy kifogásolják a kirívó öltözködést, hajfestést és a piercingeket is ellenzik. Jana Dubovcová, az emberjogi ombudszman viszont arra figyelmeztet, hogy a diákok küllemét érintő bizonyos tiltások azok magánéletébe történő beavatkozásnak minősülnek.

Dubovcová egy szülő bejelentése alapján kezdett behatóbban foglalkozni az iskolai rendtartásokkal. A szülő azt sérelmezte, hogy gyermeke tanárai megszabták, hogy milyen hosszú lehet fia haja. Meggyőződése szerint ezzel gyermeke jogai sérültek.

A bejelentés nyomán kezdett vizsgálódni az ombudszman és arra a következtetésre jutott, hogy számos iskolai rendtartás túlzó a diákság öltözetének minősítése tekintetében. „Tételesen igyekeznek megszabni, hogy mi az esztétikus, rendes öltözet“ – észrevételezi Dubovcová. Egyszersmind aláhúzza, hogy abban az iskolában, ahol a pedagógusok például a haj hosszúsága miatt zaklatják a diákokat, a gyermekek magánéletébe avatkoznak bele.

„A haj hosszúsága és egyéb öltözködési szokások az ember személyiségi jegyeinek tekintendők, illetve egyfajta véleménynyilvánításnak“ – jelentette ki az ombudszman.

sme.sk/para