Gašparovič után Fico is nekiment Kiskának

2015. március 19. - 14:58 | Belföld

Robert Kaliňák (Smer-SD) olvasta fel a parlamenti kérdések órájában a Brüsszelben tartózkodó Robert Fico állásfoglalását az alkotmánybíró-jelöltekről szóló alkotmánybírósági döntésről, miután arra párttársa, Ľubica Rošková megkérte.

Gašparovič után Fico is nekiment Kiskának

"Az ítéletből kiderül, hogy az államfő nem alkotmánykonform módon lépett fel, amikor visszautasította a jelöltek kinevezését. Egyetlen súlyos indokot sem említett, amelyek akadályozták volna két további jelölt kinevezését" - állt Fico állásfoglalásában azzal együtt, hogy "a másik oldalon a parlament helyesen cselekedett, amikor nem engedett az államfő és az ellenzék nyomásának, és nem választott újabb jelölteket".

Fico szerint azt a hat jelöltet, akiket a smeres többségű parlament megszavazott a három alkotmánybírói pozícióra, a jog területének legjobbjai alkotják. "Nem vettek részt a politikai életben, ezért az olyan megfontolások, miszerint a Smer vagy bármely párt jelöltjeiről van szó, puszta fantázián alapszanak" - szögezte le Fico. Kiemelte, hogy az államfőnek nem a hatalom egyik ága konkurensének kell lennie, hanem garanciaként kell szolgálnia arra, hogy az alkotmányos szervek rendesen működhessenek.

Tegnap Ivan Gašparovič exállamfő is nyilatkozott az Alkotmánybíróság keddi határozatával kapcsolatban, melyben kimondták, hogy Andrej Kiska megsértette némely alkotmánybíró-jelöltek választhatósági jogait azzal, hogy visszautasította a kinevezésüket.

Az Alkotmánybíróság III. szenátusa, amelyben Ľubomír Dobrík, Rudolf Tkáčik, illetve épp Jana Baricová foglalt helyet, szerdán arról döntött, hogy a fennmaradó két alkotmánybírói posztra ki kellett volna neveznie valakit az öt jelölt közül.

Kimondták azt is, hogy Eva Fulcová, Juraj Sopoliga és Miroslav Duriš választott és egyéb közjogi funkciók betöltéséhez való joga sérült azzal, hogy Andrej Kiska nem nevezte ki valamelyiküket. Eltörölték az államfő tavaly júliusi elutasító döntését, és elrendelték, hogy döntsön újból.

A további két jelölt, Ján Bernát és Imrich Volkai panaszáról a II. szenátus határoz.

TASR/para