Sýkora-klán: Černák egykori jobbkeze is vallomást tett a 90-es években történt gyilkosságokról

2015. március 19. - 11:58 | Belföld

A Sýkora-klán által a 90-es években elkövetett hat gyilkosság perében hallgatták meg Miloš Kaštant.

Sýkora-klán: Černák egykori jobbkeze is vallomást tett a 90-es években történt gyilkosságokról

A bírósági tárgyalásra a börtönből szállították át a jelenleg életfogytiglani büntetését töltő Mikuláš Černák jobbkezét, Miloš Kaštant, akit éppen Alojz Házy és Miloš Piliar meggyilkolásában való bűnrészességéért ítéltek peren kívüli megegyezés tárgyaként 14 és fél év letöltendő szabadságvesztésre.

Kaštan a bíróságon arról beszélyt, hogy főnöke, Černák és a Sýkora-klánt vezető Róbert Lališ jó viszonyt ápolt egymással, ráadásul a "régi szép időkben" még együtt is működtek kellemetlen tanúk likvidálásában.

Kaštan azt mondta, hogy Černák érdekében állhatott saját embere, Miloš Piliar likvidálása. 1997-ben, amikor elfogatóparancsot adtak ki Kaštan és Černák ellen is, állítása szerint kaptak egy fülest a SIS-től, hogy megy értük a rendőrség. Černák ekkor önként adta fel magát a rendőrségen, de nem számolt azzal, hogy valóban vizsgálati fogságba kerül. "Féltette azt a rühes életét. Hatalmasnak érezte magát, és úgy gondolta, hogy ezt majd valahogy elintézi. Elővigyázatos volt, és azt mondta nekem, hogy ha benntartják, akkor meg kell szerveznek egy találkát Lališsal. Černák számára Piliar jelentette a legnagyobb veszélyt, mivel ha beszélt volna, azzal elásta volna az egész bandát. Azt mondta, elsőként Piliarnak kell meghalnia, mivel több ügyben, gyilkosságokban is részt vettek közösen" - mondta a bíróságon Kaštan, hozzátéve, hogy főnöke üzenetét továbbította Lališnak, később pedig ezt Černák írásban is megüzente a börtönből.

"Nem tudom, hol történt és ki hajtotta végre, csak azt tudom, hogy minden utasítást Róbert Lališ adott. Én már csak azt tudtam meg, hogy a "cinegék" eltették láb alól Piliart" - folytatta.

Alojz Házyval kapcsolatban, aki Eduard Dinič meggyilkolása után vette át annak ügyeit, Kaštan azt mondta, hogy Černák vele is jó viszonyt ápolt, Házy viszont túlságosan is szerette a hírnevet és túl hangossá vált. Elkezdte terjeszteni, hogy ő tudja, ki gyilkolta meg Diničet (Lališ rendelte el, míg Jozef Roháč hajthatta végre). "Házy a mieinket is elkezdte győzködni, hogy menjünk közösen a "cinegék" ellen. A megöléséről végül Lališ döntött" - szögezte le Kaštan.

Kicsoda Miloš Kaštan?

Miloš Kaštan egyike a Mikuláš Černák vezette triumvirátusnak. Rajtuk kívül Ján Kánt sorolták ide. A 90-es években egy ügy kapcsán Černákkal együtt volt vádlott, akkor kilenc évet kapott zsarolásért. Később azonban az egyik legfőbb terhelő tanú volt Černákkal szemben hat gyilkossági ügyben, amelyet Černákra bizonyítottak.

Sipos Milán és Potasch Emil meggyilkolása kapcsán is felmerült Piliar neve

Öt évvel ezelőtt maga Mikuláš Černák említette meg a nevét Sipos Milán és Potasch Emil, a dunaszerdahelyi alvilág két egykori vezéregyéniségének meggyilkolása kapcsán. Černák azt állította, hogy Piliar hívta fel telefonon, hogy "jöjjön be a céghez, mert gond van". Később onnan szőnyegekbe csomagolva vitték el Sipos és Potasch holttesteit. Černák a szituációt úgy írta le, hogy amikor odament, már a földön feküdt egy szőnyegen a két holttest, és hogy Piliar azt mondta, hogy "ezt kellett tenni".

A gyilkosságok:

1998 májusa - Eduard Dinič (34)

A Dinič-fivérek idősebbikét azért tették el láb alól, mert egy konkurens bűnbanda vezéregyénisége volt. Teniszezésről tartott volna hazafelé, amikor a kocsija mellett álló autóba rejtett, legalább öt kilós pokolgépet felrobbantották. A robbanás gyakorlatilag széttépte a testét. Az ő meggyilkolását is Lališ rendelte el, míg Roháč hajthatta végre.

1998 áprilisa - Miloš Piliar (34)

Miloš Piliar valószínűsíthetően az első áldozata volt a sorozatos leszámolásoknak, amelyek azután történtek, hogy Černák 1997-ben jelentkezett a rendőrségen. Neve korábban felmerült Sipos Milán és Potasch Emil, a dunaszerdahelyi alvilág két egykori vezéregyéniségének meggyilkolása kapcsán is. Később azonban kellemetlenné vált az alvilág számára. Egy nyaralóban nyugtatóval elkábították, majd a gyanú szerint Ivan Cupper kloroformot locsolt a szájába. A gyilkosságnál jelen volt Martin Bihári is.

1998 júniusa - Alojz Házy (34)

Eduard Dinič meggyilkolása után Házy vette át az ő bizniszeit. Lališ Alojz Kromkát bízta meg azzal, hogy nyírja ki, akit Martin Bihári vitt a gyilkosság helyszínére. Kromka egy pisztollyal és egy revolverrel hat lövést adott le Házyra, amelyek a fején, nyakán és a teste egyéb részein érték. Holttestét ezután kidobták egy árokban.

SME/para