Kiska szerint is nevetségesen keveset keresnek a pedagógusok

2015. március 20. - 18:53 | Belföld

Az államfő szerint Szlovákiában a pedagógusok sem anyagi, sem más tekintetben nincsenek kellőképpen megbecsülve.

Kiska szerint is nevetségesen keveset keresnek a pedagógusok

Andrej Kiska államfő pénteken tért haza háromnapos kelet-szlovákiai útjáról, melynek során részt vett a Poprádban megrendezett „Tanítsunk az életért” elnevezésű konferencián.

„Az oktatásügy prioritást élvező dolognak számít, hiszen a tanult és művelt emberektől függ, a jövőben mennyire lesz sikeres országunk. Az pedig, hogy mennyi művelt emberrel rendelkezünk, a tanároktól függ” – hangsúlyozta a konferencián Kiska.

Az államfő hozzátette, Szlovákia kis ország, amely már régóta nem számít érdekesnek a befektetők szemében. „Gyakran szomorúsággal tölt el, ha szembesülök azzal a ténnyel, hogy Szlovákiában mennyire alulfizetettek a pedagógusok, munkájuk pedig nincs kellőképpen értékelve” – fűzte hozzá az elnök.

Kiska hozzátette, az is komoly problémát jelent az iskolaügyben, hogy több mint 50 százalékkal csökkent azoknak a diákoknak a száma, akik a tanári hivatást választják, ennek pedig legfőbb oka minden bizonnyal a tanári fizetések csökkenésével magyarázható.

Az államfő kihangsúlyozta, az oktatásügyi minisztérium előző és jelenlegi vezetősége is teljes mértékben igyekszik az iskolaügy helyzetén javítani és helyénvaló változásokat bevezetni.


TASR/para