Lázadnak a diákok és a tanárok is - igazságtalanul nehéz matek érettségire panaszkodnak

2015. március 20. - 19:40 | Belföld

A diákok egyszerűen értelmezhetetlennek és túl nehéznek találták a csütörtöki matematikai érettségi feladatait. Az oktatási minisztérium szerint azonban semmi baj nem volt a feladatsorokkal.

Az előző évekhez képest idén jóval nehezebb matematikai feladványokkal kellett megküzdeniük az érettségiző diákoknak. A tanulók elmondása szerint a példák érthetetlenek voltak, sőt, nem is azokból a témakörökből válogatták őket, amelyeket a középiskolákban és a gimnáziumokban tanultak.

Amint arról a SME napilap beszámolt, a feladatokkal a kitűnő tanulók is nehezen boldogultak.
„A gyakorlások során mindig 90 százalékra teljesítettem a feladatsorokat. Az érettségin kilencven perc alatt alig győztem kiszámolni húsz feladatot, hatot pedig egyáltalán nem tudtam"- mondta egy érettségiző diák, majd hozzátette, a feladatsor végén lévő karikázós rész tíz kérdésénél csak egyszerűen tippelt, mert nem jutott rá ideje.

A diákok elmondása szerint nem a feladatok nehézségével, hanem a szövegek érthetetlenségével volt probléma. Túl sok időbe telt, amíg értelmezték a szöveget, ezáltal pedig sok feladatra már nem jutott idejük.

A tanárok is hasonló véleményen vannak, mint a diákok: felvetették, vajon a teszt készítői meg tudják-e oldani a feladatokat négy perc alatt. A napilap szerint egyes tanároknak sem sikerült a megszabott időkorláton belül megoldaniuk a feladatokat.

Az oktatásügyi minisztérium államtitkára, Romana Kanovská azonban azt nyilatkozta, nem kaptak az iskolák felől olyan visszajelzést, hogy a feladatokkal bármilyen probléma merült volna fel. Elmondása szerint a feladatokat az érettségizők számára meghatározott követelmények szerint állították össze.

Az írásbeli matematika érettségit idén 7469 diák írta: valamennyien 30 feladatot kaptak, amelyek megoldására 120 perc állt a rendelkezésükre.


SME/para