Végrehajtó írja össze az elnöki palota vagyonát, mert Gašparovič Kiskára hagyott egy régi "csontvázat"

2015. március 20. - 13:07 | Belföld

Štefan Majchrák erre a hétre tervezte a vagyon összeírását. Ez nem történt meg, de azt megtiltotta, hogy az összeírandó ingóságokkal valamit is tegyenek.

Végrehajtó írja össze az elnöki palota vagyonát, mert Gašparovič Kiskára hagyott egy régi "csontvázat"

Rájár a rúd mostanában Andrej Kiska elnöki irodájára. Az Alkotmánybíróság a héten mondta ki, hogy az államfő megsértette a smeres többségű parlament által megszavazott alkotmánybíró-jelöltek jogait azzal, hogy nem nevezett ki közülük senkit két megüresedett alkotmánybírói posztra. Ki kellene fizetni Jozef Čentéšnek a 60 ezer eurós kártérítést, amiért még Ivan Gašparovič annak idején nem nevezte őt ki főügyésszé, ráadásul az exállamfő itt hagyott egy 121 ezer eurós adósságot is, az elnöki hivatal egykori munkatársának, Ladislav Lizáknak kellene kifizetni, akit még Rudolf Schuster idején, 2002-ben törvénytelenül menesztettek. Lizák kártérítéséről már Gašparovič idején döntött a bíróság jogerősen, de ő azt leshette, Gašparovič nem fizetett, emiatt pedig végrehajtási eljárás indult.

November közepén Štefan Majchrák végrehajtó a bírósági döntés alapján értesítést küldött az elnöki irodának a végrehajtás módjáról, ami pedig az ingóságaik eladását jelenti. Az összeírásuk időpontjaként március 18-át szabta meg.

Egy állami intézmény vagyontárgyai csak korlátozott mértékben képezhetik végrehajtás tárgyát. Azokat például nem érintheti a végrehajtás, amelyek a hivatal munkájának ellátását szolgálják. Azt azonban a bíróságon is alá kell támasztani, hogy melyek azok.

A végrehajtói összeírást végül azzal sikerült elodázni, hogy javaslatot tett a bíróságon annak elhalasztására. Roman Krpelan, az elnök szóvivője közölte, hogy Majchrák beleegyezett abba, hogy a bíróság döntéséig nem cselekszik.

Pavol Adamčiak bírósági szóvivő ennek kapcsán elmondta, hogy a bírónak 30 napja van a döntésre.

Schuster idején Lizák a protokollrészleg főtanácsadójaként dolgozott. 2002-ben menesztették, de állította, hogy a hiányzó dokumentumok miatt a munkaügyi hivatalban is gondjai akadtak. Azóta nagyrészt munkanélküli volt, most viszont két éve van a nyugdíjig, és nem tudja, hogy az egész ügy milyen hatással lesz erre.

A bíróságok megállapították, hogy Lizák jogosult a bérére 2002 szeptemberétől 2008 októberéig. A munkaviszonya törvénytelenül lett felbontva, ezért tulajdonképpen úgy kell kezelni, mintha alkalmazásban állna. Lizák ugyanakkor a 2008 végétől elmaradt keresete miatt is perel.

SME/para